Кропивницький: Як відзначили день народження Григорія Сковороди у Музеї мистецтв?

  • 3 груд. 2022 09:24
  • 697
    • Новина Кропивницький: Як відзначили день народження Григорія Сковороди у Музеї мистецтв? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Уся Україна в ці дні відзачає 300-річчя з дня народження українського філософа, мислителя і поета Григорія Сковороди. Тож цю дату не оминули і у Кропивницькому. До дня народження Григорія Савича у Музеї мистецтв пройшло театралізоване дійство під назвою "Світ мене ловив, та не спіймав". 
     
    Творча команда з місцевих акторів, поетеси Олени Баранової, працівниці музею Лесі Нестройної та чарівних музиканток представили світогляд та філософію українського мислитиля, коротко описали його життєвий шлях та любовну історію.  
     
    На міні-сцені музею перед глядачами у виконанні працівника культури Миколи Барабулі ожив Григорій Сковорода, який розкривав свої думки у діалозі з мандрівником, роль якого виконав актор Роман Бутковський. Наталя Шевченко виконала відому усім пісню на філософський вірш поета "Всякому городу нрав і права". Разом з творчою командою глядачі прагнули пізнати, що таке щастя, як і де його шукати. Міркували, чому усі люди не живуть однаково. Як пізнати і де шукати Бога?
     
    Український філософ-містик, богослов, поет, педагог, можливо, і композитор літургійної музики мав значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми байками, піснями, філософськими творами, а також способом життя, через що його називали «Сократом». За свого життя мислитель не опублікував жодної своєї праці чи вірша. Його твори переписувались вручну його друзями та шанувальниками.
     
    Олена Скочко