Популярні схеми шахрайства на СТО

  • 25 лист. 2022 12:12
  • 603
    • Новина Популярні схеми шахрайства на СТО Ранкове місто. Кропивницький

    Автомобілісти – це люди, які платять за все. За автомобіль, коли його купують, його реєстрацію, заправку, стоянку, ремонт. У деяких країнах сплачують податок, коли продають автомобіль. Але найдорожче автомобілістам обходиться заправка та ремонт. І прикро, коли, крім ціни послуг на СТО, намагаються додатково нажитися.

    Які схеми шахрайства використовують СТО

    Найпростіша і зрозуміліша схема: вам потрібно замінити певні деталі. Але якщо ви їдете на незнайоме СТО, шанси на вдалу заміну менше, ніж на виграш у казино. Що може статися:

    • вам поставлять не оригінальні запчастини;

    • бу деталі замість нових.

    Якщо ви обговорювали встановлення аналогів або вживаних запчастин, то це справді хороший спосіб заощадити. Але якщо ви заплатили за нові оригінальні деталі, то це шахрайство.

    Насторожитися варто, якщо автомеханік сипле на вас незнайомими термінами та поняттями. Так можуть намагатися “набивати ціну” та видавати просту поломку за складнішу. Наприклад, замість того, щоб поміняти 1 деталь з вузла, переконуватимуть у необхідності заміни всього вузла.

    Ще один варіант шахрайства – коли автомобіліста змушують платити за неіснуючі поломки. Особливо часто з таким стикаються водії-початківці, які недостатньо розбираються в пристрої свого авто. Наприклад, коли приїжджають легко замінити масло, а в результаті змінюють:

    • масло;

    • бачок;

    • маслопроводи.

    Звісно ж, нічого не змінюють. Просто упорядковують наявні вузли або протирають їх при сильному забрудненні. Але заплатить власник авто як за повну заміну.

    Буває і так, що поломки визначають "на око" без реальної діагностики. Просто відкривають капот і називають перше, що спадає на думку. Якщо покупець згоден платити, йому можуть насочинять ще багато поломок.

    Що ще буває після ремонту на неофіційних СТО

    Можна натрапити на трансплантологів. Так називають майстрів, які знімають хороші нові деталі, замінюючи їх на старі, уживані. Виявити підміну самостійно практично неможливо. Насторожити може те, що після техогляду або невеликого ремонту автомобіль старітиме і старітиме. Хоча раніше нічого не турбувало.

    Ще одна неприємність, яка може чекати на власника авто після звернення на неліцензоване СТО — несанкціоноване використання транспортного засобу. Залишаючи машину в гаражній майстерні, будьте готові до того, що в неї буде:

    • збільшений пробігг;

    • сторонній запах у салоні;

    • подряпини на кузові.

    Були випадки, коли працівники СТО таксували автомобілями клієнтів або використовували їх у особистих поїздках.

    Звичайно, все вищезгадане зустрічається далеко не повсюдно. Є безліч СТО, які цінують свою репутацію і старанно працюють над кожним автомобілем. І навіть допомагають своїм клієнтам економити на ремонті та технічному обслуговуванні авто. Але шукати їх потрібно або за рекомендацією добрих знайомих, або обслуговуватись виключно на фірмових станціях, ліцензованих автодилером.