Кропивницький: Як має виглядати наше місто у майбутньому?

  • 15 лист. 2022 17:06
  • 2798
    • Новина Кропивницький: Як має виглядати наше місто у майбутньому? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Кропивницький скульптор Григорій Степанович Савченко написав звернення голові Кіровоградської обласної ради сергію Шульзі та Голові постійної комісії Обласної ради з питань освіти, науки, культури, туризму та спорту Андрію Лісоті із пропозицією розробити для Кіровоградщини проєкт-концепцію монументальної та монументально-декоративної пропаганди. 
     
    ЗВЕРНЕННЯ
     
    Подаю на розгляд постійної комісії дві пропозиції:
    Під керівництвом постійної комісії на волонтерських засадах створити робочу групу та розробити для нашої області проєкт-концепцію монументальної та монументально-декоративної пропаганди. Цей проєкт-концепція передбачає необхідність визначити історичні, соціально-політичні, культурні події та постаті, які стали визначними для нашого народу, держави, області, міста та відзначити їх в громадському просторі творами монументального та монументально-декоративного мистецтва.
    До цієї групи треба запросити наших ведучих фахівців: краєзнавців, істориків, літераторів, художників, архітекторів, громадських діячів. Проект винести на громадське обговорення.
    В нашій області і місті існують приклади спорудження скульптурних творів, але вони носять не системний імпровізований характер і скоріш є піаром очільників, ніж потребою суспільства. Є серед них і не дуже вдалі. Наприклад, виникло питання до скульптури Пашутіна, біля міської ради 
    м. Кропивницький, його треба було споруджувати чи ні? Над фронтоном лікарні Святого Луки постала скульптура Св. Елисавети - ця скульптура з подвійним змістом і носить конфліктний характер, питання: сприйме її наша громада чи ні? Монументальне мистецтво не може бути аполітичним, тому вибудову нашої ідеології творами монументального мистецтва треба робити науково обґрунтовано і соціально вивірено.
     
    Наш обласний центр носить ім’я Марка Лукича Кропивницького. Ми визнані театральною столицею, це бренд нашого міста. Тільки уявити, в нашому місті зібралося гроно майбутніх корифеїв "Золотий фонд" театрального мистецтва України, визнаний світом: М.Кропивницький,І. Карпенко-Карий, М.Садовський, П.Саксаганський, М.Заньковецька, М.Старицький, Г.Затиркевич-Карпинська, М.Садовська-Барілотті, а монументальною пластикою в нашому місті вони ніяк не відзначенні. Повинен бути створений "Театральний" сквер із скульптурними фігурами корифеїв та декоративною пластикою персонажів їхніх п’єс. 
     
    У 2009 році наше місто у республіканському конкурсі "Танцювальна столиця", який відбувався цілий рік, конкуруючи з містами-мільйонниками вибороло перше місце. Нас визнали танцювальною столицею. Протягом усієї боротьби місто перебувало у неймовірному позитивному піднесенні. Перемога викликала шалений сплеск гордості і самоповаги. А саме на гордості і самоповазі будується патріотизм. В громадському просторі ця подія відображення не знайшла, і молоде покоління те відчуття гордості і самоповаги не переживає. А підстав для гордості та самоповаги і в минулому, і в сучасному у нас багато.
     
    У Кропивницькому дислокується 3-й полк спеціального призначення ім.Святослава Хороброго, вони вкрили себе славою в обороні Донецького аеропорту, ворог, збожеволівший від страху, нарік їх кіборгами. На їхню честь вулицю, яка проходить по кріпосним валам, названо вулицею Святослава Хороброго. Чому б нам Ковалівський парк, де поруч розташовані казарми третього полку, не назвати парком Героїв полку спецпризначення ім. Святослава Хороброго і не спорудити в парку пам’ятник Київському князю, це зробило б честь нашому обласному центру, стало б ще одною нашою візитівкою.
     
    На підсвідомому рівні твори монументального та монументально-декоративного мистецтва сприятимуть формуванню почуття самоповаги і гордості нашої молоді.
    У цьому зверненні я не роблю акцент на тому, що скульптура у громадському просторі є окрасою міст і селищ - це очевидно.
     
    Друга пропозиція: майстерні, в якій я працюю, додати статус культурно-мистецького туристичного об’єкту. І в історичному центрі міста, на ряду з театром Корифеїв, етнолабораторією "Баба Єлька", юнацькою бібліотекою ім. Є.Маланюка, обласним краєзнавчим музеєм, з’явиться творча скульптурна майстерня — галерея. Така ідея існує вже не один рік. Щоб не розписувати, лише додам копію звернення у 2021 році з цього приводу обласним відділенням Спілки художників України до обласного Департаменту культури і туризму.
     
    З повагою,  
    скульптор Григорій Савченко 
     
     
    Постійна комісія з питань науки, культури, туризму, спорту, у справах сім’ї, молодіжної політики обласної ради, розглянувши звернення Григорія Савченка, рекомендувала Кіровоградській ОВА розглянути пропозиції, вивчити дане питання і проінформувати постійну комісію.