Набрала чинності постанова, яка допоможе насильно вивезеним до рф українцям повернутися додому

  • 15 лист. 2022 12:05
  • 522
    • Новина Набрала чинності постанова, яка допоможе насильно вивезеним до рф українцям повернутися додому Ранкове місто. Кропивницький
     
    Набула чинності постанова Кабінету Міністрів України, яка затверджує Порядок реалізації експериментального проєкту щодо оформлення і видачі на території України посвідчення особи на повернення в Україну.
     
    Понад один мільйон наших співгромадян були насильно депортовані, переміщені або вивезені з окупованих територій до рф. У цих людей було вилучено, викрадено або знищено документи, які посвідчують їхню особу і підтверджують належність до громадянства України. Як правило, саме через це вони продовжують залишатися в росії та позбавлені можливості повернутися на контрольовану українським урядом територію. За таких умов ці люди фактично опинилися поза межами правового поля України та будь-якого правового поля взагалі.
     
    Натомість реалізація ініційованого ДМС України експериментального проєкту допоможе нашим співгромадянам, а також особам без громадянства, які постійно проживали в Україні, і піддалися насильницькому переміщенню, бути ідентифікованими і отримати шанс, щоб повернутися в Україну.
     
    Порядком передбачено, що оформлення та передача посвідчень особам може здійснюватися без їхньої особистої присутності, а лише за зверненням їх близьких осіб, законних представників або Мінреінтеграції.
     
    Посвідчення особи на повернення в Україну оформлятимуть особам, інформація про яких є в Єдиному державному демографічному реєстрі або інформаційних системах ДМС. А також дітям, незалежно від того, чи є про них інформація у відповідних реєстрах.
     
    Для цього до Управління ДМС у Кіровоградській області або іншого територіального органу потрібно звернутися одному з батьків або іншому законному представнику (для особи віком до 18 років), а для повнолітньої особи – члену сім’ї (одному з батьків, подружжю, повнолітній дитині, рідному (повнорідному, неповнорідному) брату/сестрі). Якщо у депортованої особи немає родичів, то оформлюється посвідчення за офіційним зверненням Мінреінтеграції.
     
    Оформлення посвідчення здійснюватиметься безоплатно протягом п’яти робочих днів. Термін дії документа – до трьох місяців.
     
    Управління ДМС у Кіровоградській області
     
    Управління Державної міграційної служби України в Кіровоградській області