Чи мають зареєстровані безробітні повідомляти центр зайнятості про виїзд за кордон?

  • 10 лист. 2022 16:06
  • 524
    • Новина Чи мають зареєстровані безробітні повідомляти центр зайнятості про виїзд за кордон? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Так, мають.
     
    Це передбачено нормою статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (із змінами) – у разі виїзду за межі України зареєстрований безробітний зобов’язаний повідомити про це центр зайнятості (філію обласного центру зайнятості).
     
    Водночас, слід враховувати, що відповідно до пункту 3-3 прикінцевих положень вказаного Закону виплата допомоги по безробіттю припиняється з 31-го календарного дня від дня перетину зареєстрованим безробітним державного кордону України (у разі безперервного перебування за кордоном понад 30 календарних днів; норма застосовується під час дії воєнного стану).
     
    Крім того, з 29 жовтня 2022 року набрали чинності зміни до Закону України «Про зайнятість населення», які передбачають, що зареєстрований безробітний зобов’язаний інформувати кар’єрного радника протягом 3-х робочих днів про виїзд за межі України (зміни до статті 44). Неповідомлення про такий виїзд є підставою для припинення реєстрації безробітного (зміни до статті 45). Ці зміни діють у воєнний та мирний час.
     
    Слід також враховувати, що навіть за умови повідомлення про виїзд за межі України, реєстрація безробітного припиняється у разі перебування зареєстрованого безробітного у період реєстрації за межами України одноразово понад 14 календарних днів або сукупно понад 60 календарних днів протягом року (крім документально підтверджених випадків, пов’язаних з виїздом зареєстрованого безробітного за кордон на лікування (у тому числі членів його сім’ї) або у зв’язку із смертю близьких родичів, нещасним випадком, що стався за кордоном із зареєстрованим безробітним або членами його сім’ї, відсутністю транспортного сполучення та можливості повернення в Україну у зв’язку з карантином, надзвичайною ситуацією, надзвичайним станом або іншими обмежувальними заходами, що введені країною або транспортною компанією).
     
    Є питання сфери зайнятості – звертайтеся до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або за телефонами, що розміщені тут: https://cutt.ly/VNiez6n
     
    Ми є у Telegram https://t.me/dcz_kir
     
    Кіровоградський обласний центр зайнятості