Перинатальні центри отримають автомобілі для роботи мобільних гінекологічних бригад

  • 3 лист. 2022 16:30
  • 479
    • Новина Перинатальні центри отримають автомобілі для роботи мобільних гінекологічних бригад Ранкове місто. Кропивницький
     
    30 автомобілів для роботи мобільних гінекологічних бригад отримають перинатальні центри всіх областей України, інформує Міністерство охорони здоров’я України.
     
    2 листопада транспорт було передано Міністерству охорони здоров’я. У заході на Михайлівській площі взяли участь Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, представники Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) та члени іспанської делегації. Автівки передані за ініціативи Міністра закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбареса та т.в.о. Представника Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Павла Замостьяна.
     
    Міністр висловив вдячність міжнародним партнерам за непорушну підтримку України, комплексну і всебічну допомогу, що вони надають у сфері охорони здоров’я.
     
    - Завдяки підримці партнерів ми провели фундаментальну роботу із покращення доступу до послуг охорони здоров’я найуразливішим. Тепер ще більше дівчаток і жінок матимуть доступ до якісних послуг у сфері сексуального та репродуктивного здоров’я. Це — важливий внесок у майбутнє нашої країни, він дозволить нам ефективно реагувати на негативні наслідки військової агресії російської федерації й мінімізувати їх, — наголосив Віктор Ляшко.
     
     
    Така допомога Україні є наслідком ініціативи Олени Зеленської, яка у вересні цього року під час зустрічі в США з виконавчою директоркою UNFPA Наталією Канем повідомила про високий попит на послуги у сфері сексуального та репродуктивного здоров’я та медичну допомогу для жінок та дівчат, які не мають до неї доступу. UNFPA відгукнувся на прохання й за фінансової підтримки Уряду Іспанії закупив та доставив в Україну 30 автомобілів швидкої допомоги для забезпечення доступу до таких послуг переселенок та жінок, які проживають у сільській місцевості.
     
     
    На додачу до переданих автомобілів для мобільних бригад UNFPA передасть портативне обладнання (апарат УЗД, кольпоскоп, 12-канальний ЕКГ). Також витратні матеріали (одноразові гінекологічні набори, медикаменти, швидкі тести на ВІЛ, гепатит В, С та сифіліс, експрес-тест на глюкозу, тест-смужки для аналізу сечі). UNFPA також покриватиме витрати, пов’язані з роботою гінекологічних мобільних бригад. До складу бригади входить акушер-гінеколог, спеціаліст перинатального центру медсестра/акушерка та водій.
     
    Також у межах ініціативи буде доукомплектовано «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» у місті Балаклії. До переданого раніше мобільного пологового будинку додадуть обладнання для реанімації та інтенсивної терапії.