Громада Кропивницького попрощалася з художником Андрієм Надєждіним

  • 22 жовт. 2022 09:01
  • 1009
    • Новина Громада Кропивницького попрощалася з художником Андрієм Надєждіним Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому 21 жовтня пройшло поховання Заслуженого художника України, члена національної спілки художників України Андрія Михайловича Надєждіна. На прощання з митцем прийшли його друзі, колеги, художники, представники управління культури, міської влади та громадськості міста. Заупокійну панахиду відслужив настоятель храму Святого Володимира Православної церкви України Отець Йосип. 
     
     
    Як пише у своєму дописі директорка Музею мистецтв Тетяна Ткаченко: 
     
    "Значний вплив на формування особистості Андрія Михайловича мала творчість його батька, народного художника України  Михайла Володимировича Надєждіна. 
    Андрій Михайлович був учасником всеукраїнських, регіональних та міжнародних виставок, численних мистецьких проєктів.  Працював в напрямку авангардного мистецтва, яскравий представник українського романтичного символізму нової хвилі.
    За високий рівень професійної майстерності, вагомий внесок у розвиток та пропагування образотворчого мистецтва Андрій Михайлович був неодноразово нагороджений численними нагородами та відзнаками різного ґатунку.  
     
    Працював художником оформлювачем в місцевому театрі ляльок, художником – оформлювачем художньо-виробничого комбінату художнього фонду України, викладачем дитячої художньої школи імені О.О.Осмьоркіна, провідним науковим співробітником художньо - меморіального музею О.О. Осмьоркіна. Його твори зберігаються в багатьох музейних зібраннях та приватних колекціях України та за кордоном. Був автором проєктів художнього оформлення деяких галузевих музеїв області, археологічного музею Центральноукраїнського державного університету ім. В.К. Винниченка, педагогічного музею Кіровоградської області, народних музеїв Кіровоградщини, відділу природи Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.
    Був художником-оформлювачем літературних творів українських та зарубіжних письменників, займався книжковою графікою, оформлював твори місцевих літераторів.
     
    Як мистецтвознавець багато публікувався в місцевих та всеукраїнських періодичних виданнях, особливо значущими були його дослідження, зокрема, в журналах «Образотворче мистецтво», «Українська культура», «Музей України», «Артанія», газетах «Культура і життя», «Український музей» та ін.
    Був автором, упорядником всіх друкованих видань Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України, його ж робота і ювілейне видання обласного осередку спілки художників України «Барви степу», 2021 р. 
     
    Неодноразово визнавався кращим художником міста, та був представлений на міській дошці пошани як «Кращий художник року».  Ініціатор та співавтор культурно-мистецьких проєктів: «Канівська феєрія», «Метаморфози живопису», «Музика українського вертепу», «Непереможні» (березень-серпень, 2022р.). 
    Досить плідною була співпраця митця з Музеєм мистецтв, це і участь у тематичних виставкових проєктах, колективних виставках спілчан, участь у Благодійних Аукціонах, пленерах, заходах, семінарах та конференціях, творчих зустрічах та лекціях". 
     
    У березні 2022 року Андрій Надєждін разом з завідувачкою відділу образотворчого мистецтва Кропивницької дитячої школи мистецтв Ольгою Краснопольською започаткували арт-проєкт "Художні студії - 2022", під час яких місцеві художники збиралися у музеї Осмьоркіна, аби малювати портрети сучасників війни. 
    Митці знімали напругу і релаксували, створюючи портрети людей, які працюють в умовах війни або допомагають армії та військовим. Так і з’явилися портрети рятувальників, військових, волонтерів, медиків, журналістів, психологів, активістів, письменників та і самих майстрів пензлю.
    Вже напередодні Дня Незалежності у закладі пройшло відкриття художньої виставки "Непереможні", на якій до гостей звернувся ініціатор проєкту Андрій Надєждін:
     
    - Кожна людина унікальна, і її душа, яка виражається через очі, - неповторна. Обличчя, які зобразили художники, уже ввійшли в історію, це - символи і знаки нашого часу. Проєкт триває і буде продовжуватися. Ворогу, який вирішив знищити неповторність української душі і сутності, це не вдастся, бо природу української душі побороти неможливо!
     
    Андрій Надєждін відійшов у засвіти на 59-му році життя через тяжку хронічну недугу, до останніх днів він малював і був позитивно налаштований на роботу і втілення проєктів. У покійника невтішними залишилися батько - художник Михайло Надєждін та сестра Оксана Журавель.
     
    Олена Скочко