"Кацапня забрала усе і повезла у Луганськ"... Переселенець з Сєвєродонецька ділиться спогадами

  • 18 жовт. 2022 09:30
  • 658
    • Новина «Кацапня забрала усе і повезла у Луганськ»... Переселенець з Сєвєродонецька ділиться спогадами Ранкове місто. Кропивницький
     
    Журналістці сайту "Ранкове місто" довелось поспілкуватися з переселенцем з Луганщини, який є родом з Новомиргородщини Кіровоградської області - паном Семеном Науменком.
     
    Семен Євдокимович Науменко - уродженець села Листопадового Новомиргородського району на Кіровоградщині.
     
    У 1970 році Семен Науменко після закінчення Харківського автодорожнього інституту був направлений у Сєвєродонецьк на Луганщину працювати. Наш земляк на новому місці обзавівся сім’ю, квартирою, автівкою та дачею. Після довгих років праці Семен Євдокимович вийшов на пенсію та має інвалідність.
     
    Та у 2014 році почалася війна, та все ж там можна було проживати. З початком широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну Сєвєродонецьк почали бомбити. Наш земляк зі слізьми на очах розповідає про те, що його житло та дачу розбомбили окупанти:
     
    - Дачу розбили, будинок розбили, інвалідний візочок в упаковці забрали. Кацапня забрала усе і повезла у Луганськ. Ми вимушені були переїхати у Краснопавлівку на Харківщину, а через два місяці я переїхав на батьківщину у Златопіль (тепер Новомиргород). Тепер я живу у будинку своєї сестри, навідуюсь до родичів у рідне село.
     
    Семен Євдокимович пригадує, що у радянські часи населення Харкова і Сєвєродонецька було російськомовним, а громадян з Центральної України називали бандерівцями через те, що ті розмовляли українською. Потрапляючи в таке середовище, студент "ломався" і асимілювався з місцевим населенням. До останнього часу мешканці Сєвєродонецька чекали приходу "руського міра" і мали проросійські погляди, та після розгрому міста до них прийшло усвідомлення реальності. Більшість населення побачили, що таке "руський мір". Тепер замість міста лишились лише руїни, все знищено.
     
    Російські окупанти залишили 73-річного чоловіка без нового інвалідного візка, тепер він стоїть на черзі на отримання цього пристрою, а також електроскутеру. Наразі на львівському заводі для нашого земляка виготовляють новий візок, уся сім’я Семена Наумовича стоїть у черзі на отримання житла. Тож переселенці дуже потребують підтримки від української держави і суспільства.
     
    Олена Скочко