Музей Осмьоркіна презентує віртуальну виставку художника Миколи Ломакіна «Козацька слава невмируща»

  • 17 жовт. 2022 09:10
  • 579
    • Новина Музей Осмьоркіна презентує віртуальну виставку художника Миколи Ломакіна «Козацька слава невмируща» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Нещодавно у Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна пройшла творча зустріч з харківським художником Миколою Ломакіним – автором віртуальної виставки дизайн-графіки «Козацька слава невмируща», представленої на музейному вебсайті до Дня Українського козацтва та Дня захисників України, інфоромує міська рада у ФБ.
     
    Під час мистецького заходу також був презентований тематичний буклет виставки, упорядником якого є науковець музею заслужений художник України Андрій Надєждін, для якого тема українського козацтва є провідною в творчості та мистецтвознавчих дослідженнях.
     
     
    Художник Микола Ломакін народився 1967 року в Кіровограді (нині Кропивницький). Мешкає у Харкові, але з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну переїхав до рідного міста і став волонтером. Першу мистецьку освіту отримав в дитячій художній школі, яка зараз імені О.О.Осмьоркіна. У 1996 році закінчив Харківський державний художньо-промисловий інститут, нині Харківська державна академія дизайну та мистецтв, за фахом «графіка». Член Міжнародної асоціації дизайнерів IAD International Association of Designers (2020). Лауреат міжнародної премії «A’Design Award & Competition», номінація «графіка, ілюстрації та візуальний комунікаційний дизайн», нагорода «Iron Award», Комо, Італія (2020). Учасник всеукраїнських та міжнародних виставок книжкової графіки (з 2010). Персональні виставки творів експонувалися в Будинку художника Харківської обласної організації Національної Спілки художників України (2002) та художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна (2012). Твори зберігаються в художніх музеях, приватних збірках в Україні та за кордоном.
     
     
    - Микола Ломакін працює в книжковій графіці з 2001 року, в тісній співпраці з видавництвами міста Харкова створив оригінальні ілюстрації до друкованих видань – творів українських та зарубіжних письменників, українських народних казок та дитячих книг-енциклопедій, - відзначила директорка музею віта Чернова. -  Графічні твори Миколи Ломакіна вирізняються декоративністю і образністю, уважним ставленням до деталей і високою графічною культурою. Самі ці мистецькі характеристики художника-графіка стали основою для його співпраці з київським ТОВ «Монетний Двір «Княжий» – створення дизайну пам’ятних медалей «Герої Козацької України» та інших дизайн-проєктів. Тож, експозицію представленої виставки складають дизайн-проєкти комп’ютерної графіки Миколи Ломакіна із серій пам’ятних медалей: «Герої Козацької України», «Видатні постаті козацтва» та «Дівчина-Україна», виконані у 2020-2022 роках. 
     
    Про те, як створювалися портретні зображення козацьких лицарів – гетьманів та кошових отаманів Війська Запорозького, що надихало на унікальні авторські дизайн-розробки, про цікавий інформаційний пошук та художнє опрацювання історичних образів і розповів під час зустрічі художник-графік Микола Ломакін: «Я знав, що восени 2022 року повернуся у рідний Кропивницький з черговою виставкою і що вона відбудеться у моєму улюбленому місці - художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна. Але я не міг уявити, що ця виставка буде проходити на тлі російсько-Української війни з тисячами людських страждань, неймовірним, героїчним супротивом та незламним бажанням перемогти ворога. Всім своїм тілом і душею відчув себе нерозривною частиною мого українського народу. Біль кожного – це і мій особистий біль, а прагнення до перемоги – моє особисте прагнення. Після чорного 24-го лютого моїм головним бажанням є допомагати людям, робити все можливе, щоб прискорити перемогу. Виставка, яку я презентую, має назву «Козацька слава невмируща» і представляє мої дизайн-проєкти: «Дівчина-Україна», ескізи міні-серії «Видатні постаті козацтва», а також 15 (із 24-х запланованих) ескізів для великої серії «Герої Козацької України» і три вже випущені медалі з цієї серії, які створювалися для компанії ТОВ «Монетний Двір «Княжий» з жовтня 2020 по травень 2022 років. Ескізи повинні були використовуватися для виробництва пам’ятних медалей, адже компанія є офіційним дистриб’ютором і виробником пам’ятних медалей і колекційних монет. На жаль, в зв’язку з воєнним станом в країні, ці проєкти тимчасово призупинені. Але сподіваюся, що настане час, коли все відновиться і ми завершимо добру справу та розпочнемо працювати над новими проєктами».
     
     На творчу зустріч з талановитим митцем Миколою Ломакіним завітали його друзі-волонтери, з якими він познайомився на Козачому острові, рідні та колеги-художники, серед яких і відома кропивницька художниця Любов Кир’янова, яка добре пам’ятає свого здібного учня, адже у свій час навчала його в художній школі. Усім їм Микола Ломакін із задоволенням подарував буклет виставки з автографом. 
     
    Ознайомитися з віртуальною виставкою дизайн-графіки Миколи Ломакіна «Козацька слава невмируща» можна на музейному вебсайті  в розділі «Вибрані виставки» http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt197_u.html