Звільнені з полону бійці отримають лікування та реабілітацію

  • 26 вер. 2022 12:35
  • 323
    • Новина Звільнені з полону бійці отримають лікування та реабілітацію Ранкове місто. Кропивницький
     
    Захисники України, які після полону повернулись на батьківщину, потребують лікування та реабілітації. Щойно вони потрапляють в Україну, їх оглядають лікарі й разом з правоохоронцями фіксують, в якому стані повернулися бійці, інформує Міністерство внутрішніх справ України.
     
    21 вересня здійснено черговий обмін полонених. З російського полону повернулося 215 захисників України, серед них 118 нацгвардійців. Також повернено дев'ять поліцейських та ще дев'ять прикордонників.
     
    Бійці мають змогу проходити тривалу, комплексну реабілітацію за державний кошт. На етапі ранньої реабілітації їм надається первинна медична та психологічна допомога. Після цього захисників направляють до медичних реабілітаційних центрів системи МВС. Там вони та члени їхніх сімей мають змогу отримати більш фахове лікування та допомогу. Залежно від стану та потреб особи, лікарі формують індивідуальну програму лікування, а психотерапевти визначають необхідні методики роботи.
     
    У більшості випадків бійці проходять другий етап відновлення у відомчих закладах охорони здоров'я. За потреби їх можуть направити на лікування за кордон. Станом на 14 вересня амбулаторне лікування у відомчих ЗОЗ пройшли 1 003 поранених, а стаціонарне лікування — майже 2 700 бійців.
     
    З перших днів військової агресії у системі МВС розпочалось удосконалення і розвиток медичної та реабілітаційної допомоги. Створено мультидисциплінарні реабілітаційні команди фахівців, організовано їх навчання, розроблено нові протоколи та реабілітаційні маршрути.
     
    Крім цього, МВС доєдналося до Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка реалізується під егідою Першої леді Олени Зеленської. Програма спрямована на надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Окремим її напрямом є робота з бійцями, які потрапили в полон, або були поранені.
     
    Сьогодні працюють гарячі лінії, куди можуть звертатися рідні та близькі військовослужбовців. У разі необхідності, вони можуть звернутися за телефонами:
     
    (044) 249-27-82,
    (044) 226-22-52,
    (044) 254-73-89,
    (044) 256-10-26,
    (044) 256-17-14.