У Кропивницькому Маріупольський театр представив виставу "Крик нації"

  • 26 вер. 2022 09:20
  • 653
    • Новина У Кропивницькому Маріупольський театр представив виставу «Крик нації» Ранкове місто. Кропивницький
     
    У театрі Кропивницького відкрився LII (п’ятдесят другий) сезон фестивалю "Вересневі самоцвіти". В урочистих заходах взяли участь голова Кіровоградської ОДА Андрій Райкович та голова обласної ради Сергій Шульга. З вітальним словом до гостей театру звернулась директорка Музею мистецтв Тетяна Ткаченко, яка відкрила фестиваль і анонсувала виставу Донецького академічного обласного драматичного театру у Маріуполі "Крик нації". Автором сценарію та режисером постановки є Заслужена артистка України Людмила Колосович.
     
    У п’єсі представлені життя, світогляд і боротьба поета Василя Стуса, який не схилив коліна перед радянською владою і відстоював національні ідеї протягом усього свого свідомого життя. При мінімумі декорацій - стільці, каталка і лампа - перед глядачем розігрувались різні епізоди з життя громадського діяча: сцена конфлікту в їдальні, розмова з батьками у класі щодо викладання українською, збори десидентського товариства, виступ на прем’єрі фільму "Тіні забутих предків" та карцер, у якому в’язень поринав у свої спогади та мрії. Одні й ті самі актори перевтілювались на сцені з шахтарів у школярів, з  поетів-десидентів у партійних діячів.
     
    Поет наперекір системі у своїх творах стверджував ідеї української нації, за що і був жорстоко покараний органами КДБ. Комуністи знищили націоналіста фізично, але їм не вдалося зламати його сильний і волелюбний український Дух. Його Слово і Думка прожовжують жити в наших серцях, Ідея Нації шириться й донині по всій Вкраїні і невдовзі отримає Перемогу. Український народ виборює і здобуде своє майбутнє у оновленій і вільній державі.
     
    Як добре те, що смерті не боюсь я
    і не питаю, чи тяжкий мій хрест.
    Що вам, богове, низько не клонюся
    в передчутті недовідомих верств.
    Що жив-любив і не набрався скверни,
    ненависті, прокльону, каяття.
    Народе мій, до тебе я ще верну,
    і в смерті обернуся до життя
    своїм стражденним і незлим обличчям,
    як син, тобі доземно поклонюсь
    і чесно гляну в чесні твої вічі,
    і чесними сльозами обіллюсь.
     
     
    На сьогоднішній день основний склад театру працює в Ужгороді, у Закарпатському академічному обласному українському музично-драматичному театрі, та деякі актори переїхали до московії.
     
    Довідково: У червні 2022 року в Ужгороді запрацював Донецький академічний драматичний театр, із колективу з 200 осіб в Ужгород працювати під керівництвом режисерки Людмили Колосович приїхало 13 чоловік. Акторська трупа наразі складає сім осіб. Театр працює на базі Закарпатського обласного муздрамтеатру імені братів Шерегіїв. «КРИК НАЦІЇ» – це голос кожної творчої одиниці Донецького драмтеатру, який зливається в єдиний КРИК НАЦІЇ. «КРИК НАЦІЇ» – це про життя і долю Василя Стуса в алюзіях та аналогіях. Це про спіраль історії, про впізнання ситуацій та подій крізь десятиліття. «КРИК НАЦІЇ» – це наш сьогоднішній день в усій його абсурдності.
     
    Олена Скочко