В Києві вперше можна побачити врятовані картини Марії Приймаченко

  • 22 вер. 2022 10:24
  • 488
    • Новина В Києві вперше можна побачити врятовані картини Марії Приймаченко Ранкове місто. Кропивницький
     
    21 вересня в Києві відкрилась виставка «Марія Примаченко. Врятоване», інформує Міністерство культури та інформацуійної політики.
     
    Подію відвідав Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. 14 врятованих картин відомої на увесь світ художниці демонструються вперше з початку повномасштабної агресії росії.
     
    Як відомо, ворожа ракета знищила будівлю Іванківського історико-краєзнавчого музею, але працівники музею разом з місцевими жителями врятували картини великої української художниці. Цей факт вони не розголошували до звільнення Київщини.
     
    Під час заходу для широкого загалу представлено одразу два важливих архітектурних проєкти: відновлення музею в Іванкові та створення мистецької резиденції в селі Болотня, де зберігся будинок Марії Примаченко.
     
    - Місцева влада разом з Київською військовою ОДА подадуть нам документацію щодо відновлення музею, це дуже потрібно зробити напередодні зими. Ми передамо певні кошти від ЮНЕСКО для відновлення музею. Ми завжди під час спілкування з нашими зарубіжними колегами наводимо два приклади, коли росіяни цілили цілеспрямовано в об'єкти культури. Це музей в Іванкові та музей в Сковородинівці. Ми точно відновили картину життя і знаємо, в який спосіб вони таргетовано влучили по цих музеях, – сказав Олександр Ткаченко.
     
    Міністр культури та інформаційної політики України подякував людям, які врятували картини й інші експонати, які були в музеї в Іванкові, зокрема Харитонову Анатолію Миколайовичу та Ніколаєнку Ігорю Миколайовичу. Міністр також додав: «росіяни можуть поцілити в наші будівлі, але поцілити в нашу ідентичність не можуть».
     
    З 22 по 25 вересня виставка буде доступна для перегляду та ознайомлення для всіх охочих в ДП «Національний центр ділового та культурного співробітництва «Український дім» (м. Київ. вулиця Хрещатик, 2).
     
     
     
    Правнучка художниці - Анастасія Приймаченко
     
    ФОТО - УКРАЇНСЬКА ПРАВДА