Кропивничан учили надавати першу домедичну допомогу

  • 20 вер. 2022 09:15
  • 394
    • Новина Кропивничан учили надавати першу домедичну допомогу Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому в універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського охочі кропивничани вчилися надавати першу домедичну допомогу. Майстер-клас з основ надання медичної допомоги провів лікар-хірург Олександр Галушко, інформує міська рада у ФБ.
     
    Проєкт реалізували разом з обласним клінічним кардіологічним центом та управлінням Держпраці у Кіровоградській області.
    Домедична допомога — комплекс заходів, спрямованих на поновлення або збереження життя і здоров’я потерпілого, що здійснюється до прибуття медиків. Якщо раніше для усіх нас вона асоціювалась в основному з нещасними випадками на роботі чи через ДТП, то зараз, у військовий час, треба бути готовим до всього.
     
    Олександр Галушко пояснив головні принципи надання домедичної допомоги:
    по-перше, людина, що допомагає, повинна сама бути у безпеці;
    по-друге, якщо може, вона має допомогти людині, що перебуває поруч із нею;
    по-третє, потрібно чітко виконувати алгоритм допомоги. 
     
    За офіційними даними ВООЗ, військовослужбовці складають 10% поранених, 90% травм отримують цивільні. Це наштовхує на висновок, що потрібно вміти надавати меддопомогу і собі, і тим, хто знаходиться поруч.
    Олександр Галушко розповів про травмуючи чинники, види поранень та наголосив на тому, що потрібно зосередитись на первинному обстеженні, на допомозі в небезпечних для життя станах - кровотечах, критичному стані дихальних шляхів з контролем шийного відділу хребта та видах травм з урахуванням проникаючого поранення, травм від вибуху (бо вони можуть бути не відразу помітні зовні, але при цьому можливе велике внутрішнє пошкодження) чи опіках.
    Лекцію-практикум можна подивитись за Facebook-сторінці книгозбірні за посиланням https://www.facebook.com/ounb.kirovohrad/videos/1142428106628170 або на сторінці в YouTobe https://www.youtube.com/watch?v=BjVsmwqmtRM