Кропивницький: Музей мистецтв представляє віртуальну виставку «Живописний ліс» (ФОТО)

  • 19 вер. 2022 11:32
  • 612
    • Новина Кропивницький: Музей мистецтв представляє віртуальну виставку «Живописний ліс» (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому у Музеї мистецтв до Дня працівників лісу демонструють міні-виставку з полотнами, на яких художники зобразили ліс у різні пори року.
     
    Щороку в третю неділю вересня своє професійне свято відзначають люди, які піклуються про лісові багатства України – День працівника лісу. 
    Лісове господарство України завжди було і залишається пріоритетною складовою народногосподарського комплексу держави, основою економічної стабільності, запорукою екологічної безпеки і охорони навколишнього середовища.
    Ліс – це безцінний дар, справжній, живий скарб нашої землі. Ліс - це душа всієї планети. Його раціональне і розумне використання дарує людям тепло і затишок, а безконтрольна вирубка лісу несе в собі значні проблеми, які можуть торкнутися практично всіх.
     
    І саме ліс та лісові пейзажі ставали головними героями митців пензлю. Адже лісові краєвиди прекрасні у будь-яку пору року. Це ми можемо спостерігати у мистецьких творах, які представлені у віртуальній експозиції «Живописний ліс» із фондового зібрання Музею мистецтв.
    Відкриває експозицію твір кінця ХІХ ст., але невідомого художника «Лісовий пейзаж. Етюд». Ми спостерігаємо світлий сонячний день. Вдало підібрана кольорова гама передає нам велич лісових насаджень та кличе нас до себе на відпочинок. Адже прогулянки лісовими стежками, спілкування з природою має заспокійливий характер.
     
    Далі презентуємо роботу Петра Покаржевського (1889-1968) «Ранньою весною» (1958). Твір передає нам ту природу, коли земля вже відійшла від зимової сплячки та набирається сил. На першому плані ми бачимо свіжу, соковиту, зелень, ялини в сонячному промені. А далі зображені весняні кущі, дерева та спокійне блакитне небо в хмарах.
    Разом з твором художника-земляка Володимира Федорова (1920-1986) ми переносимося до «Чорного лісу» (1958). Перед нами відкривається галявина, а далі стежина веде вглиб лісу. Митець був всебічно розвиненою особистістю, людиною з енциклопедичними знаннями, заядлим театралом, який до того ж захоплювався історією, літературою, світовим мистецтвом, музикою, був літописцем та документалістом своєї епохи. Його реалістичний живопис є безцінним спадком сучасної України.
     
    Також в експозиції представлені твори Анатолія Горбенка (1944 р.н.) «Золотий куточок» (2006), Андрія Хвороста (1968 р.н.) «Золота пора» (2017) та Леоніда Бондаря (1938-2013) «Перший сніг» (1993).
     
     
     
    Шановні працівники лісу! Прийміть в цей чудовий, осінній день найщиріші слова вітання з професійним святом. Хай він для вас, як і інші дні, буде наповнений гідним визнанням професійного внеску в загальнодержавну справу.
    Команда Музею мистецтв щиро бажає вам і вашим родинам міцного здоров’я, щастя, благополуччя, злагоди, достатку та перемоги!!! Нехай шелест зелених гаїв приносить вам наснагу та додає сил для реалізації добрих та корисних справ, а натхнення і плідна праця і надалі будуть запорукою збереження та примноження наших лісів.
    Також, у цей день дякуємо ветеранам галузі, які все своє життя присвятили лісу.