Падіння виробництва молока: що буде з цінами

  • 19 вер. 2022 09:00
  • 483
    • Новина Падіння виробництва молока: що буде з цінами Ранкове місто. Кропивницький
     
    Україна почала відчувати дефіцит молока. Через війну виробництво впало, і ця тенденція продовжуватиметься, переконані аналітики. Чи вистачить українцям молока, і як його дефіцит впливатиме на ціни – розбирався Центр громадського моніторингу і контролю.
     
    Скорочення надоїв і зростання цін
    За даними Асоціації виробників молока, у першому півріччі виробництво молока скоротилося до 3,73 млн т (на 13,2%). У фермерських господарствах падіння становило 16%, в промислових - 7,3%. На це вплинули зміни в раціоні тварин, перебої з дійкою корів та зменшення поголів'я. Ферми в регіонах з активними бойовими діями не могли своєчасно доїти корів через брак персоналу та часті обстріли. Частина із них не змогли запасти достатньо корму на зиму. У перші місяці війни багато промислових господарств взагалі не запліднювали тварин через невизначеність ситуації.
     
    Дефіцит напряму впливає на ціни. Українці вже відчули подорожчання молока, сметани і масла, і ця тенденція продовжується. Молоко з жирністю 1% за 900 мл зросло в ціні з серпня з 32,88 до 34,75 грн. Середня ціна масла 73% підвищилася до 62,7 грн/200 г у порівнянні з 58,97 грн у липні. Сметана жирністю 15% подорожчала з 33,64 до 35,17 грн за 350 г. Сметана жирністю 20% зросла в ціні з 37,99 до 39,1 грн. Найбільше ціни зросли в Західному та Північному регіонах.
     
    Здорожчання через експорт
    Молочна галузь України, попри війну та збитки, яких зазнають фермери, досі задовольняє потреби внутрішнього ринку та постачає продукцію на експорт, сказав народний депутат України, член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики європейських країн Дмитро Соломчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна. Зокрема, до Польщі, Німеччини, Нідерландів та інших європейських країн.
     
    Уже цього місяця, під впливом такого фактора як експорт, в Україні може розпочатися не точкове, а стійке здорожчання молокосировини, кажуть в Асоціації виробників молока. Аналітики підкреслюють, що саме він залишається основним ціноутворювальним фактором у сегменті. Через дешеву сировину українська молочна продукція наразі досить конкурента на світовому ринку. І не виключено, що взимку на неї буде ще більше попиту, з огляду на скорочення виробництва молока в ЄС та високу його ціну. Відтак, учасники українського ринку прогнозують, що вже у вересні може розпочатися більш стійке, а не точкове, підвищення цінової пропозиції на молокосировину.
     
    Державна підтримка
    Держава продовжує підтримувати виробників продукції тваринництва, наголосив Дмитро Соломчук. Зокрема, малі фермерські господарства площею до 120 гектарів можуть подати заявки через державний агрореєстр і отримати 3 100 грн допомоги на один гектар. Фермери, які мають поголів’я до 100 корів, отримують по 5 300 грн на одну корову на відгодівлю. 
     
    - Всі аграрії, в яких було знищене господарство, були під окупацією — потрібно робити експертизи знищеної чи викраденої техніки, приміщень, подавати втрати, реєструвати їх. Наступить день, коли будемо отримувати репарації і частина виплат піде на відновлення сільського господарства, бо це – найважливіша галузь вкраїні, – додав народний депутат. 
     
    Надходить підтримка і від інших держав. Наприклад, Швейцарія виділила CHF2,5 млн (близько 100 млн грн) на підтримку господарств з виробництва молока у постраждалих від бойових дій регіонах – Чернігівській, Київській та Сумській областях. Основну увагу буде приділено дотриманню гігієни процесу доїння тварин. Відповідний гуманітарний проект реалізується на запит Міністерства аграрної політики та продовольства України у взаємодії з Асоціацією виробників молока України (АПМ), міжнародним благодійним фондом #SaveUA та Державною службою України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.
     
    ГО Центр громадського моніторингу та контролю