Бригади медицини катастроф розпочинають надавати допомогу мешканцям деокупованих територій Харківщини

  • 15 вер. 2022 13:02
  • 384
    • Новина Бригади медицини катастроф розпочинають надавати допомогу мешканцям деокупованих територій Харківщини Ранкове місто. Кропивницький
     
    Міністерство охорони здоров’я відправило у звільнені від російських окупантів населені пункти Харківської області бригади медицини катастроф для поновлення доступу місцевих мешканців до медичної допомоги, інформує Міністерство охорони здоров’я України.
     
    Останні перебували під окупацією, а відповідно без доступу до кваліфікованої медичної допомоги, майже сім місяців.
     
    Зокрема, йдеться про такі міста, як Балаклія та інші населені пункти: села та селища.
     
    Наразі роботу на деокупованих територіях розпочинають бригади Державного закладу «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України». Вони працюватимуть як у стаціонарних пунктах, так і виїжджатимуть в різні населені пункти для покращення доступу до медичних послуг.
     
    Важливо, що практично всі заклади охорони здоров’я, які перебували під окупацією, пошкоджені або взагалі зруйновані. До прикладу, значних руйнацій зазнала лікарня у місті Ізюм, у Балаклії – пошкоджена. Утім, попри руйнування медичної інфраструктури та окупацію, на території продовжували працювати бригади екстреної медичної допомоги.
     
    Окрім того, на деокупованих територіях проводиться «медичне рекогностування» – дослідження території на предмет потреб у медичних послугах серед населення. За його результатами приймаються рішення щодо розгортання, відновлення чи посилення медичної інфраструктури.
     
    Нагадаємо, під час зустрічі представників Міністерства охорони здоров’я із міжнародною організацією «Лікарі без кордонів» сторони обговорили питання організації медичної допомоги населенню на нових деокупованих територіях.