Рада ООН із прав людини розгляне військові злочини росіян в Україні

  • 13 вер. 2022 10:03
  • 467
    • Новина Рада ООН із прав людини розгляне військові злочини росіян в Україні Ранкове місто. Кропивницький
     
    В понеділок у Женеві Рада ООН з прав людини розпочала чотиритижневу сесію, яка розгляне, зокрема, ситуацію в Україні, пов’язану з російською війною. Виконувачка обов'язків верховного комісара ООН з прав людини Нада Аль-Нашиф заявила, що по всій Україні «цивільне населення продовжує страждати», зазначивши, що війна триває вже понад 200 днів. 
     
    - Якщо Ви знаєте, що Ваше майно зруйновано, то про ці факти потрібно обов’язково повідомити до поліції. В якому куточку України не знаходилася постраждала людина, вона має право і повинна зафіксувати злочини проти неї. Або якщо на окупованій території є близькі їй люди, то також можна попросити допомогти забезпечити ліками чи іншою гуманітарною допомогою, або можливо хтось пропав безвісти чи при будь-яких обставинах. В самий найпростіший спосіб - це зателефонувати до 102 і зафіксувати заяву. Ще один крок - зробити це через застосунок "Дія", -  надав роз'яснення щодо порядку оформлення заяви до силових структур стосовно пошкодження чи знищення майна українців через агресію російської федерації на території України представник Управління прав людини Національної поліції України Микола Сульжук.
     
    Спеціальна незалежна комісія з розслідування подій в Україні 23 вересня має вперше представити РадБезу ООН свої висновки щодо можливих воєнних злочинів в Україні. Зокрема, комісії було доручено розслідувати діяльність російських військових у Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях наприкінці лютого та в березні.