Як стати фінансово грамотним без спеціалізованих курсів та фахової освіти?

  • 24 серп. 2022 08:35
  • 506
    • Новина Як стати фінансово грамотним без спеціалізованих курсів та фахової освіти? Ранкове місто. Кропивницький

    Фінансова грамотність як невід’ємна частина життя сучасної людини: що це і для чого потрібно?

    Що таке фінансова грамотність і для чого вона потрібна?

    Фінансові ринки у світі стають усе складнішими, на них з’являються нові продукти й послуги. Як наслідок, люди виявляються непідготованими до вирішення сучасних фінансових задач. Тому пріоритетним стає формування знань про фінанси у буденному житті українського суспільства.

    Що таке фінансова грамотність?

    Фінансова грамотність – це багаж знань і навичок, що формують вірне ставлення до особистих грошей і дозволяє людині приймати вигідні для себе рішення. Термін застосовується як до окремого громадянина, так і для оцінки рівня розвитку суспільства в цілому. Фінансово грамотні люди не живуть від зарплати до зарплати, а шукають додаткові джерела доходу (наприклад, отримують від PM Casino 77 фріспінів за реєстрацію, вигідно інвестують кошти, створюють фінансові кейси для отримання пасивного доходу і т. п.). Що вищим є рівень обізнаності населення у фінансових питаннях, то вище рівень розвитку економіки та достатку суспільства в цілому.

    Фінансова грамотність потрібна кожному, щоб ефективно користуватися грошима і швидко досягати нових рівнів матеріального достатку. Окрім того, вона допомагає:

    • планувати сімейний бюджет;

    • грамотно керувати власними ресурсами;

    • створювати джерела пасивного доходу;

    • керувати витратами;

    • розумно користуватися банківськими послугами;

    • забезпечити майбутнє для дітей і гідну пенсію.

    Фінансово обізнані громадяни приймають відповідальні фінансові рішення і відчувають себе захищеними, адже піклуються про власний фінансовий достаток. Вони заздалегідь формують фінансову подушку безпеки на випадок криз і форс-мажорних ситуацій

    Принципи фінансової грамотності, яких варто дотримуватися

    По-перше, необхідно контролювати усі фінансові потоки (прибуток, витрати), а також їхні джерела. Для цього можна користуватися гугл-таблицями або спеціальними застосунками (наприклад, MoneyWiz).

    По-друге, треба постійно поповнювати резерви. Вони зменшать ризики залишитися без грошей за виникнення форс-мажорних обставин і допоможуть пережити кризові моменти.

    По-третє, не забувати планувати бюджет наперед.

    По-четверте, диверсифікація доходів і накопичень допоможе зменшити ризики. 

    По-п’яте, навчитися оцінювати можливі ризики і результати. Робити це потрібно перед тим, як проводити фінансові операції.

    Оволодіння основами фінансової грамотності допоможе не лише грамотно розпоряджатися власним капіталом, а й легко пережити складні часи.