Держспецзв'язку роз'яснює, наскільки безпечно користуватися громадським Wi-Fi

  • 5 серп. 2022 16:23
  • 639
    • Новина Держспецзв'язку роз'яснює, наскільки безпечно користуватися громадським Wi-Fi Ранкове місто. Кропивницький
     
    Держспецзв’язку продовжує надавати відповіді на найпоширеніші запитання українців щодо протидії загрозам у кіберпросторі, безпечного користування телефонами, інтернетом тощо. 
     
    Наступна тема - наскільки безпечно користуватися громадськими безкоштовними мережами Wi-Fi.
    Сьогодні під'єднатися до безплатних мереж Wi-Fi можна у багатьох закладах харчування, в парках, громадському транспорті, торговельних центрах і навіть в укриттях. Безумовно, для багатьох українців це зручний та вигідний спосіб дістати доступ до інтернету та бути на зв’язку. Проте і ризики під час користування громадськими безкоштовними мережами Wi-Fi все ж існують. 
     
    Щоб бути у безпеці та захистити свої дані, радимо дотримуватися кількох правил:
    1. Перевіряйте мережу. Не підключайтеся до невідомих точок Wi-Fi, якщо ви не знаєте, хто роздає зв’язок. Якщо, наприклад, ви перебуваєте у кафе, уточніть у працівників назву мережі закладу. Пам’ятайте, що кібершахраї можуть створювати фейкові мережі.
    2. Використовуйте VPN-сервіси. Ми вже розповідали про них детально https://t.me/dsszzi_official/3633 
    3. Безпечніше у разі потреби щоразу підключатися до мереж Wi-Fi вручну. Обмежте можливість автоматичного підключення пристрою. Це можна зробити в Налаштуваннях ноутбука або смартфону.
    4. Вимкніть функцію надання спільного доступу до файлів через локальну мережу на всіх пристроях. При підключенні до громадського Wi-Fi вони можуть стати доступними зловмисникам. 
    - Перевірити у Windows, чи увімкнений доступ, можна таким шляхом: Панель керування – Мережа й інтернет – Центр мережевих підключень і спільного доступу – Додаткові параметри спільного доступу.
    - На Mac налаштування спільного доступу до файлів здійснюються у меню Apple – Системні параметри – Спільний доступ.
    5. Не використовуйте загальнодоступні мережі Wi-Fi для обміну конфіденційною інформацією і вирішення важливих справ. Краще скористатися перевіреною стаціонарною мережею або мобільним інтернетом. 
    6. Використовуйте антивірус та відвідуйте тільки безпечні сайти.
    7. Відключайте Wi-Fi, якщо ним не користуєтеся.