Кропивницький: Містян закликають долучитися до процесів дерусифікації і декомунізації

  • 29 лип. 2022 09:47
  • 670
    • Новина Кропивницький: Містян закликають долучитися до процесів дерусифікації і декомунізації Ранкове місто. Кропивницький
     
    Олег Колюка: Закликаємо містян активно долучитися до процесів дерусифікації і декомунізації у Кропивницькому
     
    У Кропивницькому стартувало громадське обговорення чергового етапу перейменувань вулиць, інформує міська рада у ФБ. Жителі міста активно включилися в процес обговорення. Аби небайдужим кропивничанам було легше взяти участь в цьому процесі, на сайті міської ради створили електронну форму, через яку можна вносити свої пропозиції і їх обгрунтування. Обговорення триватиме місяць. Яким чином відбувається консультація з громадськістю щодо перейменування вулиць Кропивницького, розповів секретар міської ради Олег Колюка. 
     
    - Міська топонімічна комісія запропонувала для перейменування 172 вулиці. Ми намагалися надати громадськості якомога ширші можливості для обговорення, надання пропозицій і зауважень. Містяни можуть зробити це у письмовій формі, надіслати на електронну пошту. Запропонували ще таку новацію, як заповнення спеціальної гугл-форми на сайті міської ради. Це досить зручно. Єдине прохання до кропивничан, щоб пропозиції були обгрунтованими й аргументованими, тоді ми візьмемо їх до уваги, розглянемо і, можливо, врахуємо. Якщо буде декілька таких пропозицій - проведемо рейтингове голосування. Та назва, яка набере найбільшу кількість голосів, буде пріоритетом для перейменування, - розповів Олег Колюка. - Опрацьовані й узагальнені результати обговорення розгляне топонімічна комісія, а потім їх презентують громадськості.
     
    За словами секретаря міської ради, левову частку пропозицій нових назв вулиць внесла топонімічна комісія, громадські організації, окремі громадяни. Але є кілька вулиць, де ще немає пропозицій назв, потрібно їх напрацьовувати.
     
    - Ми не підходимо до цього процесу формально, тому жителі міста можуть пропонувати свої варіанти назв вулиць і закликаємо їх взяти активну участь у процесі перейменування. Це надзвичайно важливо, бо ми бачимо, як швидко окупанти міняють назви на російські в окупованих містах. Саме тому топонімічна комісія затвердила Концепцію інтеграції українських маркерів в топонімічний простір Кропивницької територіальної громади. Нам важливо позбуватися російських, радянських, колоніальних назв, а впроваджувати власні -  українські, - наголосив Олег Колюка. 
     
    Нові назви вулиць у Кропивницькому з’являться в жовтні-листопаді, після рішення сесії міської ради.