У Кропивницькому майстриня печворку представила виставку наперстків

  • 22 лип. 2022 09:05
  • 662
    • Новина У Кропивницькому майстриня печворку представила виставку наперстків Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому в бібліотеці Чижевського відкрилася виставка картин майстрині печворку Людмили Кривенко «Краса врятує світ», ынформуэ мыська рада у ФБ. 
     
    Полотна майстрині дивують, захоплюють та закохують в себе з першого погляду. Разом зі своїми чудовими картинами майстриня представила ще одну невеличку виставку – наперстків.
    Свою колекцію наперстків Людмила Кривенко почала збирати одинадцять років тому. Привозила їх як сувеніри з країн і міст, де була сама і де відкривалися виставки її картин. А потім про хобі дізнались шанувальники її таланту…
     
    Коли придумали наперсток - невідомо. Існує легенда про працелюбного кравця, який з ранку і до пізнього вечора шив та без кінця проколював пальці голкою. Одного вечора в повний місяць він відвернувся від шиття і глянув на свій сад. Несподівано серед улюблених квітів, що нагадували маленькі червоні дзвіночки, він побачив дивовижну сценку: кілька гномів зривали дзвіночки та безшумно зникали між грядками. Вранці кравець виявив, що квіти стоять недоторканими. Наступної ночі все повторилося, але цього разу кравець вирушив за гномами. В підземному царстві він побачив малесеньких ельфів, які шили для гномів сорочки та штанці. На середній палець у всіх були одягнені червоні дзвіночки-квіточки. Повернувся кравець додому. Наступного ранку він взявся за роботу та помітив на підвіконні срібний наперсток, який ідеально підійшов до його середнього пальця. Це була вдячність гномів за квіти та мовчання. З наперстком робота в нього пішла жвавіше, а поранені пальці незабаром загоїлися. 
     
     
    Дослідники кажуть, що наперстками вправно користувалися уже в середні віки і були вони з різного металу в залежності від статусу кравчині. Клаптиковим шиттям жінки теж займались ще з середньовіччя, тож історії печворка та наперстка йшли разом. Та зараз клаптикове шиття стало більше творчістю, ніж ремеслом, а наперсток - предметом колекціонування, ніж практичною річчю. Людмила Кривенко збирає їх як символи жіночої праці. 
     
    На виставках вона зазвичай представляє лишу одну четверту частину своєї колекції. Кожного разу вона міняє її «склад», але один з експонатів завжди присутній. Це звичайний металевий наперсток, знайдений на березі Кременчуцького водосховища. На початку 60-х минулого століття при створенні «рукотворного моря» були затоплені 212 поселень. В одному з них жила жіночка, якій і належав наперсток. Цей маленький шматочок металу є крихітною ланкою нашої з вами історії… 
    Подивитися на нього та познайомитися з іншими експонатами двох чудових виставок Людмили Кривенко можна у відділі мистецтв бібліотеки Чижевського до кінця серпня.