Кропивницький: Музей мистецтв представив художню виставку Сергія Філімонова

  • 21 лип. 2022 10:09
  • 721
    • Новина Кропивницький: Музей мистецтв представив художню виставку Сергія Філімонова Ранкове місто. Кропивницький
     
    21 липня у Кропивницькому у КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради» розгорнули виставку творів художника та скульптора Сергія Філімонова під назвою «Живопис з присмаком минулого».
     
    Сергій Пилипович Філімонов народився 7 березня 1922 року в селі Худикіно Гдовського району Псковської області. До початку Другої світової війни навчався в Ленінградському художньому училищі, а за рік до його закінчення змінив пензлі та фарби на військову амуніцію. Лейтенант Філімонов з боями пройшов усю війну і отримав службове призначення у військову комендатуру міста Кіровограда (нині – Кропивницький). Тут він і познайомився зі своєю майбутньою дружиною. Після демобілізації мирна професія художника стала для нього основною.
     
     
    Сергій Пилипович працював методистом Кіровоградського обласного Будинку народної творчості, художником-оформлювачем Художньо-виробничих майстерень Художнього фонда України, головним художником Кіровоградського обласного управління кінофікації, викладачем Кіровоградської дитячої художньої школи, брав участь в організації чисельних художніх та етнографічних виставок.
     
     
    Врівноважений, спокійний, він вмів професійно вказати учням на помилку та показати, як її виправити, користувався авторитетом та пошаною серед інших художників міста.
     
    Митець відійшов у вічність 2 червня 2006 року. Похований у нашому місті.
    У відділі мистецтв Обласна універсальна наукова бібліотека імені Д.Чижевського було презентовано ретро-виставку робіт з нагоди 100-річчя від дня народження Сергія Філімонова. Понад 80 робіт, серед яких і скульптури, живописні роботи та особисті документи митця були надані його сином Володимиром. По завершенню експонування виставки в головній книгозбірні області Володимир Сергійович приймає рішення передати частину робіт свого батька до фондів Музею мистецтв.
     
    В експозиції «Живопис з присмаком минулого» представлено 29 робіт митця. Тут і квіткові натюрморти, міські та сільські пейзажі, а також - історичні постаті, головним з яких є Богдан Хмельницький. 
    Окремо можна виділити серію портретів, виконаних в одній техніці. Хоча на полотнах Сергій Пилипович зображує різні професії та образи, але використовує одну пастельну кольорову гаму.
     
     
    Відвідувач виставки зможе побачити роботи художника: «Солдат», «Актор Щукін», «Чоловічий портрет», «Чоловічий портрет» (1957), «Жіночий портрет», «Заготовка сіна» (1957), «Гончар», «Проводи годувальника», «Міський пейзаж», «Взимку. Гуси», «Побачення» (1947), «В поході», «Троянди та яблука», «Натюрморт. Бузок», «Бузок», «Троянди у вазі», «Церква», «Передноворічна центральна площа», «Запорізький козак», «У дворі палацу культури заводу «Червона зірка»», «Різдвяна ніч», «Портрет сестри», «Натюрморт з квітами», «Літній краєвид», «Квіти», «Богдан Хмельницький в поході» (1954), «Квіти», які наглядно ілюструють широкий жанровий та тематичний діапазон митця.