Через війну українці постарішали емоційно й фізично

  • 4 лип. 2022 14:30
  • 545
    • Новина Через війну українці постарішали емоційно й фізично Ранкове місто. Кропивницький

    Тривалий стрес, поганий сон, постійна втома і тривога - все це зараз переживають мільйони українців, а від цього українці почали стрімко старішати.

    Наслідками цього можуть стати серйозні хвороби в майбутньому, схвильовані лікарі, йдеться в ТСН.

    Війна суттєво вплинула на українців – розповідає міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Це перша в світі війна, за якою усі спостерігають в онлайн-режимі. Кадри бойових дій і жахи, які по собі залишають російські військові – одразу з’являються в Інтернеті. І впливають на психіку навіть тих, хто не перебуває у зоні бойових дій. «Ті хвороби, які зазвичай приходили в 60 років і серцево-судинні і онкологічні ми вже очікуємо в 45-50 років. Оце постаріння через оці наслідки на психічне здоров’я», – каже Віктор Ляшко.

    Вимушена переселенка із Запоріжжя Тетяна Петриковська прийшла на приймання до лікаря-терапевта зі скаргами на постійну втому, поганий апетит та біль у спині. В Івано-Франківську 36-річна Тетяна із 11-річним сином вже чотири місяці. Каже, за час війни в неї загострилися хронічні хвороби.

    У всьому винен стрес, пояснює психіатр Спартак Субота. Під впливом гормонів стресу наш організм витрачає додаткові ресурси, через що швидше зношується та старішає. «Людина починає більше тривожитись, в неї починає проявлятися погіршення сну, в неї гіршає апетит тому, що коли рівень кортизолу підіймається, він знижує рівень інсуліну, і це впливає на потребу в їжі. Організм виснажується, треба брати десь паливо, але його немає. І починається процес катоболізму, вона вже сама себе використовує», – пояснює він.

    Діабет другого типу, проблеми із серцево-судинною, ендокринною, нервовою системами, травленням, із нирками та пам'яттю –це все може бути наслідками того, що ми зараз переживаємо. Негативні зміни в організмі людина може не помічати. Отже потрібно займатися профілактикою стресу. Зокрема менше дивитись та читати погані новини. «Фізичне навантаження тому, що якщо ми фізично неактивні в нас недостатньо серотоніну, а він дуже якісно впливає на наш сон та наш апетит. Це прогулянки в середньому 10-15 тисяч кроків в день попри звичайну активність, йога, походи в зал, велоспорт», – розказує спеціаліст.