У День Конституції України чумацькі пісні лунали в садибі Тобілевичів

  • 29 черв. 2022 14:31
  • 632
    • Новина У День Конституції України чумацькі пісні лунали в садибі Тобілевичів Ранкове місто. Кропивницький
     
    28 червня у міській садибі Тобілевичів звучали чумацькі пісні у виконанні учасників етнографічного ансамблю «Млиночок», інформує міська рада у ФБ.
     
    Олександра Полячка та Олени Панічевої. Олександр Полячок – директор Кропивницького музею музичної культури імені Кароля Шимановського, Олена Панічева – завідувачка теоретичного відділу Кропивницького музичного фахового коледжу.
     
    Учасників зустрічі в зеленій оазі Карпенкового саду привітала директорка літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого Лариса Хосяінова, яка розповіла про музичні традиції родини Тобілевичів, а також нагадала, що «чумацький слід» простежується в життєписах кількох визначних письменників-уродженців нашого краю. Іван Тобілевич (Карпенко-Карий) у 1897 році написав п’єсу «Чумаки», в якій блискуче виконав роль одного з головних героїв Хоми Нерука. П’єса мала величезний успіх всюди, де гастролювала трупа корифеїв українського театру. 
     
     
    У рік, коли Карпенко-Карий створив своїх «Чумаків», в Архангороді (нині Новоархангельськ) народився Євген Маланюк – майбутній поет, літературознавець, культуролог. «В лінії батька, - згадував він, - були чумаки, осідлі запорожці». Пізніше в «Уривку з поеми» писатиме: 
     
    Внук кремезного чумака,
    Січовика блідий праправнук,
    Я закохавсь в гучних віках,
    Я волю полюбив державну.
     
     Кирило Винниченко, чумакуючи, дорогою з Криму зупинявся у Єлисаветграді в заїжджому дворі, а через деякий час одружився з його хазяйкою. Від цього шлюбу народився майбутній письменник, політичний і громадський діяч Володимир Винниченко.
     
     Олександр Полячок розповів гостям про ініційований ним вебсеріал «Чумацькі пісні», у якому йшлося про автентичну чумацьку пісню, шляхи й пам’ятки на теренах усієї України. Одним із учасників проєкту став гурт «Млиночок».
     
     Як досвідчений педагог, пан Олександр під час заходу не просто розповів про особливості чумацьких пісень і разом з пані Оленою виконав деякі з них, а й влаштував справжній майстер-клас, долучив до співів усіх присутніх, заздалегідь роздавши аркуші зі словами.
     
     Отже, у день, коли українці вшановують свою Конституцію, музейний сад перетворився на святкову зелену сцену просто неба, де звучали не тільки старовинні чумацькі пісні, а й лунали поетичні рядки Світлани Ніколаєвської, присвячені нашій мужній Батьківщині.