Кропивницька майстриня представила квіти, вишиті стрічками (ФОТО)

  • 22 черв. 2022 10:11
  • 1135
    • Новина Кропивницька майстриня представила квіти, вишиті стрічками (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому 21 червня у Музеї мистецтв  розгорнули виставку робіт «Квіти України» майстрині Майї Поліщук.
    З давніх часів вузькі смужки тканини застосовувалися в повсякденному житті і господарській діяльності людей. У Стародавній Греції жінки вплітали у волосся смужки тканин, аби різнобарвити свій образ. 
     
    У XIV ст. кантування і обшивка стрічками одягу увійшли у моду французької знаті. У містах Ліон та Сент-Етьєн розвинулися центри ткання стрічок. Від часів французького короля Людовика XIV стрічками стали прикрашати одяг французьких монархів, а Людовик XV сам захоплювався вишиванням. З Франції ця мода поширилась в Англію, а звідти - в Америку, і вже у 70-х роках ХХ століття набулапо пулярності в усьому світі.
     
     
    Саме таким видом рукоділля Майя Поліщук почала займатися з 2008 року. Поштовхом до цього стала книга з техніки вишивання стрічками, яку вона побачила у відділі мистецтв, коли працювала в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського. З того часу вона вишила сотні картин. Кожного року вона передає свої роботи на Великодній Благодійний Аукціон.
     
    Вишиває свої картини Майя Василівна 3-міліметровими стрічками з шовку, атласу й муару. Це дуже тонка робота, оскільки стрічки не приклеюються, не вкладаються, а саме вшиваються у полотно. Така вишивка виглядає вишукано, надзвичайно ефектно й прикрасить собою все що завгодно – одяг, різноманітні прикраси, предмети побуту, інтер’єр, іграшки, картини тощо. Оздоблення стрічками надає будь-яким речам неповторність й естетичність. Зображення різних квітів стало невід’ємною частиною життя Майї Василівни.
     
     
    На виставці презентовано понад 20 робіт. На полотнах шовковими стрічками вишиті бузок, троянди, соняшники, хризантеми, ромашки, айстри, гліцинія, польове різнотрав’я та інші. Кожна робота як окремий витвір мистецтва. Майстриня наскільки вдало зуміла передати квітки, навіть здається, що вони живі.
     
    І в цей важкий час для нашої країни, ці шовкові квіти як ковток свіжого повітря, котрі переносять нас у спокійний та мирний сад.
    По завершенню експозиції всі роботи будуть передані майстринею для благодійного аукціону, кошти з якого підуть на потреби ЗСУ.