У Кропивницькому презентували збірку антивоєнних віршів “Поезія без укриття”

  • 22 черв. 2022 09:25
  • 509
    • Новина У Кропивницькому презентували збірку антивоєнних віршів “Поезія без укриття” Ранкове місто. Кропивницький
     
    Антологія віршів «Поезія без укриття» - це особлива книга, адже вона стала чи не першим виданням в Україні про повномасштабну війну з російськими окупантами, інформує міська рада у ФБ.
     
     Це поетичні хроніки, це фіксації перших тижнів війни, коли кожен говорив про своє, та водночас озвучував важливі для всіх українців речі. Ці вірші реально писалися в укриттях, в евакуаційних потягах, на передовій, у волонтерських штабах під звуки сирен і вибухи снарядів впродовж березня 2022 року. 
     
     У книзі представлено понад 200 віршів від 70 сучасних українських авторів. Серед них є люди, які взялися за перо вперше, а є і визнані майстри слова. Географія зібраних поетів у збірці також вражає — адже в ній представлені вірші авторів із Бучі, Ірпеня, Борисполя, Білої Церкви, Києва, Чернігова, Сум, Харкова, Полтави, Черкас, Хмельницького, Рівного, Луцька, Львова, Ужгорода, Івано-Франківська, Тернополя, Чернівців, Вінниці, Кропивницького, Дніпра, Миколаєва, Херсона і багатьох інших населених пунктів держави. 
     
     
     Авторкою ідеї та упорядницею книги виступила поетеса й літературознавиця, голова Кіровоградської обласної організації НСПУ Надія Гармазій. Координаторка і дизайнерка видання – письменниця, літературна менеджерка Ірена Яніцька.
     
     Як взагалі виникла ідея створення збірки і власними враженнями від роботи над нею поділилася її упорядниця Надія Гармазій сьогодні, 21 червня, під час презентації “Поезії без укриття” в центральній міській бібліотеці імені Володимира Панченка. 
     
     - Війна нас урівняла, скасувала наші плани, але не змогла нас роз'єднати. Ця книга якраз і є символом об'єднання. 3 березня, у  Всесвітній день миру для письменника, я пригадую, як хтось із колег привітав мене із цим святом і зауважив, що пора працювати, пора висвітлювати війну. Так і з'явилася ідея антології. 
     
     
     Матеріалів одразу ж було багато, і після першої публікації у фейсбуці про плани видати таку антологію, одразу ж почали підтягуватися люди з інших регіонів. Тому цілком справедливо і логічно, що ця книга об'єднала тих, хто відгукнувся. Тут немає штучно притягнутих за вуха імен і це відчутно у творах. Тут немає якогось прагнення показати, що хтось вправніше володіє римами, тут всі рівні. Писалася вона всіма нами у шоковому стані. Упорядковувала я цю книгу під гул сирен в укритті. Так само й дизайнерка проєкту Ірена Яніцька займалась версткою саме тоді, коли обстрілювали її рідну Львівщину. Тому ця антологія жива нашим болем і цінна, передусім, як документ часу, в якому нам випало боротися й перемагати, - наголосила Надія Гармазій. 
     
     У кожного свій фронт, і митці - не виняток, своєю зброєю поети називають слово, а частину коштів від продажу “Поезії без укриття” перераховують на підтримку ЗСУ.