Кропивницький: Як працюють місцеві депутати під час війни

  • 20 черв. 2022 13:30
  • 676
    • Новина Кропивницький: Як працюють місцеві депутати під час війни Ранкове місто. Кропивницький
     
    Як змінилося життя депутатів місцевих рад з початком повномасштабного вторгнення Росії? Чи залишились вони зі своєю громадою? Чи взяли до рук зброю? Чи приєдналися до волонтерського руху? Чи продовжили виконувати свої депутатські повноваження, не зважаючи на війну? Відповіді на ці питання вирішили знайти активісти Всеукраїнської ініціативи «Атестація депутатів місцевих рад», дослідивши роботу депутатів Кропивницької міськради.
     
    - 24 лютого розділило життя всіх українців на «до» та «після». Війна докорінно змінила наше життя. Хтось змушений був залишити свій дім, хтось залишився без роботи, хтось став до лав українського війська, хтось почав активно допомагати армії в міру своїх можливостей.
     
    Перше, що варто зауважити – жоден депутат Кропивницької міськради не виїхав з міста і тим паче – з України. Всі залишились і кожен у міру своїх можливостей долучився до волонтерської діяльності у тій чи іншій формі, - розповів Дмитро Сінченко, голова ГО «Асоціація Політичних Наук» і координатор ініціативи.
     
    За інформацією «Атестації депутатів місцевих рад», всі депутати взяли участь у двох коротких сесіях міської ради наприкінці лютого та на початку березня. Після цього сесій міської ради більше не проводилось, всі рішення приймаються міським виконавчим комітетом в оперативному режимі.
     
    - Всі депутати припинили роботу своїх приймалень, але не припинили здійснювати прийом громадян, якщо є охочі. Переважно такий прийом зараз здійснюється у телефонному режимі, ця форма стала звичною ще з часів карантину.
     
    У той же час жоден депутат Кропивницької міськради за період воєнного стану не оприлюднив звіту про депутатську діяльність. По-перше, всім зараз не до того, по-друге, важко розмежувати депутатську і волонтерську роботу, а по-третє, на сайті Кропивницької міськради, з метою захисту інформації від ворожих шпигунів, закрили всю інформацію про депутатів, у тому числі і їхні звіти, які мали бути оприлюднені на відповідній сторінці офіційного сайту, - пояснив Дмитро Сінченко.
     
    Шестеро депутатів міської ради вступили до територіальної оборони або були мобілізовані до ЗСУ. З міркувань безпеки ми не будемо повідомляти їхні прізвища.
     
    Найактивнішу волонтерську діяльність, як видно зі сторінок у Фейсбуці, проводять депутатки Катерина Колтунова (Пропозиція), Валентна Яремчук (ЄС), Олександра Ткаченко (Перспектива міста), Ірина Романескул (Батьківщина), Анна Зарічна та Тігран Хачатрян (Слуга народу).
     
    «Так, Катерина Колтунова проводила волонтерську діяльність як координаторка волонтерської ініціативи KropHub і до початку повномасштабного вторгнення, а зараз її продовжує з подвійним завзяттям, організовуючи благодійні, креативні, творчі заходи, збираючи волонтерську допомогу для армії.
     
    Валентина Яремчук вирішила зосередитись на допомозі вимушеним переселенцям, Олександра Ткаченко – на зборі допомоги для бійців ЗСУ та творчих подіях, Анна Зарічна організовує безкоштовні частування, збір коштів для ЗСУ і інші заходи від імені своєї припартійної жіночої організації «ЗеЖінки», Ірина Романескул та Тігран Хачатрян приєднуються до активностей своїх колег», - уточнив результати дослідження Дмитро Сінченко.
     
    Дмитро Сінченко,
    Голова Асоціації Політичних Наук