Український Гідрометцентр дав сприятливий прогноз для цьогорічного врожаю

  • 15 черв. 2022 13:12
  • 599
    • Новина Український Гідрометцентр дав сприятливий прогноз для цьогорічного врожаю Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сприятливий прогноз для цьогорічно урожаю дала начальниця відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко під час брифінгу «Результати завершення посівної кампанії в Україні в умовах війни», що відбувся 13 червня в Media Center Ukraine. Про це інформує Міністерство аграрної політики.
     
    Засуха - найстрашніший ворог урожаю. Упродовж лютого, березня, більшої частини квітня і весь травень спостерігався суттєвий дефіцит опадів. В середньому Україна отримала 60-70% норми опадів, у південних і навіть західних областях місцями менше половини норми.
     
    Проте прохолодна весна не дала розвинутись цьому несприятливому явищу на великих площах. 
     
    І хоча на сьогодні засуху різної інтенсивності фіксуємо на півдні України та в деяких інших областях, вже 13-14 червня холодний атмосферний фронт переміщуватиметься із західних областей на східні. Це принесе прохолоду, північний вітер та зниження температури. Очікуються локальні нерівномірні дощі, місцями шквали по всій території України, - повідомила Тетяна Адаменко.
     
    - Погодні умови для формування озимих зернових культур: ярого ячменю, вівсу – на сьогодні залишаються цілком сприятливими. Хоча останніми днями ми й спостерігаємо хвилю тепла та спеки, а відповідно – більше випаровування вологи з ґрунту, її рівень залишається не достатнім, – заявила вона.
     
    За її словами, спостерігається засуха різного ступеню жорсткості: від слабкої до висихання метрового шару ґрунту. Проте скорочення озимих та ранніх ярових культур не буде критичним, адже врожай вже сформований. Так, наприклад, на півдні Одеської області озимий ячмінь досяг повної стиглості.
     
    Разом з тим, високі температури, які ми зараз спостерігаємо, не настільки загрозливі. Більше того, це створює сприятливіші умови для кукурудзи та соняшника, які потерпали від прохолодної погоди минулих місяців. На сьогодні ці пізні культури мають сприятливі умови, зазначила Тетяна Адаменко.
     
    Вона анонсувала черговий атмосферний фронт 17-18 червня та більше дощів на заході. Знову зниження температури, а потім її підвищення, 20-го знову невеликі дощі. Таким чином – невеликі в основному дощі та коливання температури. Немає тривалого зовсім сухого періоду і це добре.  За таких умов ми не очікуємо значного погіршення агрометеорологічних умов. 
     
    Наступна хвиля спеки ймовірна 24-27 червня і підняття денних температур сягне 30-34 градуси. Таким чином для пізніх культур – сої, кукурудзи, соняшнику умови цілком задовільні, зарано говорити про рівень майбутнього врожаю, ще малий період вегетації і не виключено виникнення засухи у другій половині літа, однак це було б менш шкідливо, ніж засуха у червні, - резюмувала Тетяна Адаменко.