Кіровоградщина: Як вдалося вижити чоловікові з тяжкою формою туберкульозу

  • 9 черв. 2022 11:24
  • 589
    • Новина Кіровоградщина: Як вдалося вижити чоловікові з тяжкою формою туберкульозу Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вчасно виявити хворобу – це значить врятувати людину і зупинити поширення захворюваності. Цього висновку ми доходимо щоразу, коли під соціальний супровід у БО "100 відсотків життя. Кропивницький" потрапляють хворі на туберкульоз.
    Ми не знаємо, скількох людей ще міг інфікувати 35-тирічний Кирило, якби рідні не доставили його в лікарню. І чи взагалі він би жив, адже симптоми вже сигналізували про летальні наслідки.
     
    У Кирила виявили туберкульоз у тяжкій формі. Терміново направили в Лісову поляну (нині – Лікувально-діагностичний комплекс 2) і розпочали лікування. Три довгі місяці боротьби за його життя здавалися безкінечними.
     
    Паралельно лікарі обстежили тих, з ким контактував чоловік. Результати не порадували, адже хворобу отримали двоє діток сестер чоловіка. Дівчаткам зробили додаткові обстеження, які оплатили в рамках проєкту "Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні", який впроваджується РАТН, а також "100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині", що підтримано Глобальним фондом. Власне, завдяки цьому обстеженню у дітей підтвердився туберкульоз. Вони вчасно розпочали лікування. Сім’ї перебувають під соціальним супроводом соціальної працівниці Ольги Потапенко в БО "100 відсотків життя. Кропивницький".
     
    За цей період, на щастя, Кирило вискочив з лікарні, став безпечним для суспільства, адже не виділяє паличку Коха. Зараз його виписали на амбулаторне лікування. Він перебуває під соціальним супроводом, щодня приходить у лікарню за місцем проживання і отримує протитуберкульозні препарати.
     
    МЕРЕЖА
    25006, Україна, м. Кропивницький, e-mail: kovlgv@ukr.net