Пошук загиблих та зниклих за ДНК: як відбувається судмедекспертиза?

  • 9 черв. 2022 10:02
  • 554
    • Новина Пошук загиблих та зниклих за ДНК: як відбувається судмедекспертиза? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Відібрання зразків та проведення молекулярно-генетичної експертизи здійснюється лише за постановою слідчого. Експертиза проводиться безоплатно. 
     
    Про які зразки йде мова? 
    Зазвичай, у живих людей відбирають зразки крові, епітелій з ротової порожнини та зразки слини. Взяти зразки можуть безпосередньо у відділеннях судово-медичної лабораторії за дорученням процесуально уповноваженої особи, тобто слідчого, або за дорученням суду. 
     
    У померлих зразки відбираються у відділі експертизи трупів. Це може бути будь-який біологічний матеріал: кров, м’які тканини, окремі кістки та їхні фрагменти. Далі ці зразки направляються у відділення судово-медичної експертизи. Вже там виділяється ДНК-профіль. 
     
    Як порівнюють ДНК-профілі? 
    ДНК-картка направляється до Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. Там вже її поміщають до бази централізованого обліку генетичних ознак людини під унікальним ідентифікатором. Його присвоюють і при реєстрастрації невстановлених осіб. 
     
    Після цього встановлюються генетичні ознаки родичів загиблих, зниклих та невпізнаних осіб. Для цього у кожному управлінні поліції вже створені робочі групи, які приймають заяви. 
     
    Для пошуку зниклих безвісти особа має самостійно звернутись за місцем свого проживання у відділ поліції із заявою про зникнення або пошук кровних родичів. Далі слідчий виносить постанову про відбір зразків біоматеріалу та призначення експертизи для виділення ДНК профілю. 
     
    Після цього ДНК-профіль родича також відправляється до централізованого автоматизованого обліку генетичних ознак людини, де в автоматичному режимі проводиться порівняння ДНК профілів потерпілого та родичів. 
     
    Як довго відбувається проведення судово-медичної експертизи? 
    Може тривати до 1 місяця. У разі виявлення збігів, про це інформується орган, який призначив експертизу та проводить досудове розслідування. Далі відбувається інформування родичів загиблої особи. 
     
    Пресслужба Міністерства охорони здоров'я