На честь Героя України льотчика-винищувача Степана Чобану назвали вулицю

  • 23 трав. 2022 14:10
  • 1423
    • Новина На честь Героя України льотчика-винищувача Степана Чобану назвали вулицю Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому вулиця Добровольського (район Миколаївка) отримала ім’я Героя України льотчика-винищувача Степана Чобану. 
     
    28 лютого на літаку Су-27 Степан Іванович першим піднявся в повітря і вступив у повітряний бій над Кропивницьким, відволікаючи на себе ворожу авіацію. 
    Був атакований ракетами, внаслідок чого загинув смертю хоробрих. 
     
    Довідково
    Саме на вулиці Добровольського льотчик мешкав під час проходження служби  протягом двох років. Також його іменем названа вулиця у Мукачеві - колишня Гастелло.
     
    Степан Чобану народився 21 грудня 1963 року у селі Долинському, нині Ренійської громади Ізмаїльського району Одеської області в сім'ї робітників.
     
    У 1982 році розпочав службу в армії. Закінчив Чернігівське вище військове авіаційне училище льотчиків (1987). Один з небагатьох курсантів, які завершили навчання на бойовому літаку МіГ-23.
     
    З 1987 року служив в 190-му винищувальному авіаційному полку, дислокованому у місті Кіровограді, на аеродромі Канатове. 1990 року пройшов перенавчання на літак Су-27 й був направлений для подальшого проходження служби у 831-й винищувальний авіаційний полк, дислокований у місті Миргороді. З 1992 року, присягнувши на вірність народу України, продовжував гідно виконувати свій військовий обов'язок у лавах Збройних сил України. Здобув кваліфікацію «Військовий льотчик 1 класу», його загальний наліт склав понад 1100 годин на літаках Л-39, МіГ-23 (модифікацій «М», «МЛ», «МЛД»), Су-27. Учасник багатьох навчань та досліджень військової техніки, брав участь у трьох військових парадах з нагоди Дня Незалежності України — пролітав над Хрещатиком у 1996, 2001, 2008 роках.
     
    2010 року пішов на пенсію, але 2015 року у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації вирішив повернутися до лав ЗСУ. Як один з найдосвідченіших льотчиків українських Повітряних Сил, постійно виконував бойові чергування в складі сил протиповітряної оборони.
     
    24 лютого 2022 року вивів літак з-під підступного ракетного удару країни-агресора, з честю і гідністю продовжував виконувати бойові вильоти. 28 лютого на літаку Су-27 першим піднявся в повітря і вступив у повітряний бій над містом Кропивницьким, відволікаючи на себе ворожу авіацію, був атакований ракетами, внаслідок чого загинув смертю хоробрих. Його дії забезпечили підняття у повітря решти літаків частини, виведення їх з-під удару та перебазування на резервний аеродром.
     
    Похований з військовими почестями на військовому цвинтарі у м. Миргороді на Полтавщині.