МОЗ та Європейська Комісія продовжують евакуювати постраждалих українців за кордон для лікування

  • 20 трав. 2022 16:39
  • 712
    • Новина МОЗ та Європейська Комісія продовжують евакуювати постраждалих українців за кордон для лікування Ранкове місто. Кропивницький
     
    Міністерство охорони здоров’я України у рамках співпраці з Європейською Комісією забезпечило медичну евакуацію ще однієї групи пацієнтів.
     
    Зокрема, було евакуйоване подружжя з Бучі та пацієнтка з Харківщини — люди постраждали під час окупації та потребують протезування й подальшої реабілітації.
    Відправлення на лікування за кордон постраждалих від військової агресії рф українців здійснюється практично щодня. Евакуюють дорослих і дітей із комбінованими пораненнями, опіками, мінно-вибуховими травмами та іншими тяжкими захворюваннями, які наразі лікувати в Україні складно.
     
    Завдяки співпраці МОЗ України та Європейської Комісії, за активного сприяння обласних військових адміністрацій і медзакладів, підтримці Державної прикордонної служби України і Державної міграційної служби України через систему екстреного реагування Євросоюзу оперативно визначають профільну спеціалізовану клініку в одній із країн ЄС для лікування і реабілітації українців.
     
    Міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги МОЗ України забезпечують транспортування пацієнтів від лікарні у прифронтовій території через львівський медичний хаб до аеродрому в Польщі. Далі естафету підхоплюють повітряні госпіталі. Як-от спеціальний медичний борт, який вчора транспортував українців в Італію для спеціалізованого лікування.
     
    Це приклад одного з ефективних напрямків евакуації пацієнтів, коли Міністерство подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони. Далі МОЗ контактує з клінікою та узгоджує етапи і маршрути безпечного медичного транспортування.
     
    Крім того, є інший напрям транспортування — це евакуація дітей з онкологічними захворюваннями з України до Польщі. Так звані «конвої життя», які регулярно вивозять дітей з онкологією з-під обстрілів спочатку до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру у Львові, а потім — до Польщі, у спеціально створений центр «Unicorn», який координується фахівцями всесвітньовідомої клініки «St Jude». Звідти дітей доправляють до найкращих медзакладів Європи.