Навіщо потрібна легалізація ринку азартних ігор?

  • 20 трав. 2022 10:01
  • 1226
    • Новина Навіщо потрібна легалізація ринку азартних ігор? Ранкове місто. Кропивницький

    Не всі позитивно ставляться до легалізації азартного бізнесу. Багато хто вважає, що це може стати причиною розвитку лудоманії, спонукатиме громадян країни займатися марнотратством. Проте експерти стверджують зовсім інше, наголошуючи, що легалізація ринку азартних ігор – тренд сучасності, який дозволяє державі стати економічно стабільнішою. Про те, які переваги дає детінізація азартного бізнесу країні та її громадянам, поговоримо докладніше.

    Легалізація ринку азартних ігор, на думку експертів, є позитивним явищем. І яскравим прикладом тому є Україна, в якій у 2020 році було прийнято відповідний закон. Те, як це рішення вплинуло на країну та її мешканців, прокоментували фахівці сервісу, на якому представлені огляди різних закладів, зокрема Superboss, http://www.gazeta.lviv.ua/ukraine-casino/superboss. Вони виділили кілька суттєвих переваг ухвалення закону:

    • Поліпшення економіки країни. Кожна компанія, яка виходить на український ринок, має придбати ліцензію (ціна залежить від сфери її діяльності). Також і оператори, і гравці сплачують податки. Усі гроші надходять до державної скарбниці. За понад 1,5 роки з моменту легалізації її було поповнено практично на 1,7 млрд грн. Але ця цифра – лише початок. Якщо уряд ухвалить закон про оподаткування та регулює інші невирішені питання, сума коштів, виручена за рахунок легалізації азартного бізнесу, може перевищити позначку 6-7 млрд. на рік.

    • Розширення можливостей українських користувачів. Так як зростає конкуренція на ринку, кожен оператор намагається виглядати в очах потенційних клієнтів найкращим, тому пропонує вигідні умови співпраці. Наприклад, одним із головних заохочень є бездепозитний бонус, подробиці тут – http://www.gazeta.lviv.ua/categories/nodeposit-bonuses.

    • Розвиток різних галузей. Гроші, які отримує держава за продаж ліцензій, спрямовуються на розвиток медицини, освіти, науки, спорту. Також оператори віддають частину коштів на розвиток благодійності, стають спонсорами різних культурно-масових заходів.

    • Збільшення кількості робочих місць. І наземні заклади, і ті, що працюють в онлайн-режимі, потребують спеціалістів з різних областей, зокрема маркетологів, економістів, айтішників, фінансистів. Їм вигідніше наймати мешканців України, тому тисячі українців після ухвалення закону отримали робочі місця.

    • Боротьба з лудоманією. Якщо до ухвалення закону ігрова діяльність українців ніким не контролювалася і послугами нелегальних контор користувалися всі підряд, зараз це питання суворо регулюється. По-перше, було створено спеціальний реєстр осіб, яким заборонено грати в азартні ігри (оператори не допускають їх до послуг закладів). По-друге, за участю Комісії з регулювання азартних ігор було створено спеціальні центри, які займаються лікуванням лудоманії, наданням консультацій самим гравцям та їхнім родинам.

    • Детінізація ринку. Уряд бореться з нелегалами, використовуючи різні методи їх викорінення. Завдяки цьому більша частина коштів, що обертаються навколо азартного бізнесу, не проходить повз український бюджет.

    Легалізація азартного бізнесу – загальносвітовий тренд?

    За даними експертів, вже багато країн ухвалили закон про його легалізацію, а багато хто тільки збирається це робити. Таке рішення обумовлено тим, що легалізація грального бізнесу вигідніша, ніж його повна заборона. Якщо не детінізувати ринок, країна втрачає мільйони доларів, які проходять повз державну скарбницю.

    У кожній країні є користувачі, яких цікавлять азартні ігри, тому вони грали, грають і гратимуть у різних закладах, навіть якщо не зареєстровані на їхній батьківщині. Також відсутність легалізації сприяє тому, що у тій чи іншій державі збільшується рівень корупції, ступінь криміналізації бізнесу, адже діють нелегали, діяльність яких не контролюється вищими органами.