Кіровоградщина: Відійшов у засвіти талановитий художник і різьбяр Анатолій Токаренко

  • 18 трав. 2022 11:28
  • 812
    • Новина Кіровоградщина: Відійшов у засвіти талановитий художник і різьбяр Анатолій Токаренко Ранкове місто. Кропивницький
     
    Учора, 17 травня 2022 року, на 86-му році життя відійшов у засвіти талановитий художник, вправний різьбяр по дереву, прекрасний фотограф і просто гарна людина Токаренко Анатолій Тимофійович. Вічна пам'ять нашому шанованому земляку!
     
    Народився Токаренко Анатолій Тимофійович 1 серпня 1936 року в с.Новомихайлівка на той час Тишківського, а нині Добровеличківського району. Тут, в Новомихайлівці, він  зробив перші кроки і тут зробив свої перші малюнки. Після чотирьох класів Новомихайлівської школи і трьох Федорівської продовжував навчання у Тишківській середній школі, потім працював у рідному селі, а згодом у Федорівці і обліковцем, і бібліотекарем, і художником, і вчителем праці та образотворчого мистецтва. У жовтні 1972 року закінчив факультет образотворчого мистецтва Московського заочного народного університету мистецтв.
     
     
    Токаренко Анатолій Тимофійович - один із найбільш яскравих і талановитих наших сучасників. Він не лише чудовий художник, фотограф, чеканник, мебляр, різьбяр, а ще й музикант і поет. У творчому доробку автора близько ста виробів з дерева та з металу, більше 100 картин серед яких портрети, натюрморти, та головною темою його творчості все ж залишаються дивовижні пейзажі федорівської природи. Ні один митець не вклав скільки своєї любові, щоб оспівати мальовничу річку Синюху, як це зробив Анатолій Тимофійович. І з цим важко не погодитись. Картини Токаренка яскраві, світлі, сповнені безмежної любові до рідної землі, здається, вони випромінюють тепло, роблячи світ добрішим і прекраснішим. Поглянувши на його картини лиш раз, обов’язково хочеться повертатися до них поглядом знову і знову, кожного разу відкриваючи для себе щось неповторне.
     
    Неодноразово картини Анатолія Токаренка виставлялись у Федорівському сільському клубі та загальноосвітній школі І-ІІ ст., де земляки мали нагоду ознайомитись з чудовими творіннями золотих рук художника.
    В 2005 році в Добровеличківському районному краєзнавчому музеї було відкриту першу персональну виставку робіт Анатолія Тимофійовича Токаренка під назвою «Барви рідного краю».
    З того часу А. Токаренко є постійним учасником виставок декоративно-ужиткового мистецтва та живопису, які організовуються в районі.
    У 2006 році в селі Федорівка до 70-ї річниці з Дня народження оформлено виставку робіт відомого земляка та проведено ювілейні урочистості.
    В 2009 році у виставковому залі районного краєзнавчого музею презентовано другу персональну виставку А. Токаренка.
     
    Анатолій Тимофійович постійний учасник виставок в рамках проведення щорічного фестивалю української народної творчості «Степограй», який проводиться з 2008 року в с. Карбівка нашого району.
    Художник був неодноразово учасником обласних та всеукраїнських виставок:
    2003 рік – переможець обласного туру Всеукраїнського фестивалю творчості людей з обмеженими фізичними можливостями у номінації «Художня творчість»;
    2006 рік – учасник обласного огляду-конкурсу побутово-ужиткового і образотворчого мистецтв людей похилого віку, присвяченому Дню ветеранів, 2007 рік – учасник Всеукраїнської виставки з нагоди Міжнародного дня інвалідів,
    2008 рік – учасник обласної виставки декоративно-ужиткового мистецтва, присвячені XVII річниці незалежності України.
    2012 рік – учасник виставки майстрів  декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва Добровеличківського району «Калиновий розмай», в рамках  Всеукраїнського фестивалю-конкурсу вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів» в Кіровоградській обласній філармонії.
     
     
    У 2008 – 2013 роках його картини були представлені у Києві на Всеукраїнській виставці виробів, художніх творів людей з обмеженими фізичними можливостями.
     
    Токаренка А.Т. за участь у виставках, популяризацію декоративно-ужиткового мистецтва та живопису нагороджено дипломами, подяками, грамотами Міністерства праці та соціальної політики України, управління культури і туризму Кіровоградської обласної державної адміністрації, обласного художнього музею, Добровеличківської районної державної адміністрації та районної ради, відділу культури і туризму райдержадміністрації, районного краєзнавчого музею та виконкому Федорівської сільської ради.
     
    Частина робіт Анатолія Тимофійовича зберігається у фондах Добровеличківського краєзнавчого музею. Багато полотен та виточених виробів з дерева Анатолія Токаренко подарував Федорівській загальноосвітній школі, сільській бібліотеці, своїм землякам. Чимало його картин прикрашають оселі жителів району.
     
    27 лютого 2019 року у Добровеличківському краєзнавчому музеї відбулася остання прижиттєва виставка самодіяльного художника, майстра декоративно-ужиткового мистецтва с.Федорівки Тишківської ОТГ Токаренка Анатолія Тимофійовича.
     
    За матеріалами Добровеличківського музею, особистого архіву та відкритих джерел.