Кропивницький: Етнолабораторія "Баба Єлька" запрошує містян на унікальну експозицію

  • 17 трав. 2022 12:01
  • 757
    • Новина Кропивницький: Етнолабораторія «Баба Єлька» запрошує містян на унікальну експозицію Ранкове місто. Кропивницький
     
    У четвер, 19 травня, у День вишиванки, в Етнолабораторії "Баба Єлька" (вул. Театральна, колишня Дворцова,12) відбудеться виставка традиційних сорочок Кіровоградщини, про це інформує Етнопроєкт "Баба єлька" у ФБ.
     
    Відвідувачі виставки зможуть побачити давню весільну сорочку з домотканого конопляного полотна (с. Димине, Новоукраїнський район), якій імовірно, більше ста років. 
     
    Дізнатися про знахідку, яка зберігалася на горищі у селі Цвітному, побачити фрагмент чоловічої сорочки поч. ХХ століття із села Розумівки, помилуватися сорочкою Катерини Грицаєнко, яку та привезла з собою із затопленого Кременчуцькою ГЕС села. 
    Побачити останню сорочку, вишиту бабою Єлькою, – Оленою Рибалкіною із села Розсохуватки Маловисківського району.
    Центром експозиції стане вишита гладдю сорочка, знайдена у Кропивницькому на смітнику. 
     
    - Українську традиційну культуру досить довго і вперто намагалися відсунути подалі, на перефирію, тому і зараз в сучасних закладах культури ми можемо побачити засилля шароварщини, яку видають за традицію. Я впевнена, що знайдена на смітнику (під час війни) фантастична вишита сорочка – це знак, який свідчить, що не так просто знищити те, що має потужну силу. Запрошуємо кропивничан до розмови про традиційну вишиту сорочку в стінах нашої Етнолабораторії, ми розкажемо все, що дізналися під час експедицій Кіровоградщиною, – зазначає голова ГО “Баба Єлька” Inna Tilnova Danylchenko
     
     
    Об 11.00 того ж дня в Етнолабораторії відбудеться прес-конференція для журналістів за участі майстрині Anna Baranescu (майстерня “Вільна птаха горобчик”), на якій ми оголосимо про початок нового проєкту зі збереження культурної спадщини Кіровоградщини.
     
    Етнолабораторія буде відчинена з 9.00 до 18.00