Кропивницька міська рада закликала релігійну організацію УПЦ розірвати зв’язки з російською церквою

  • 12 трав. 2022 13:06
  • 655
    • Новина Кропивницька міська рада закликала релігійну організацію УПЦ розірвати зв’язки з російською церквою Ранкове місто. Кропивницький
     
    Кропивницька міська рада підтримала звернення до митрополита Кіровоградського та Новомиргородського Іоасафа та керівників релігійних організацій УПЦ міста Кропивницького з вимогою засудити дії настоятеля РПЦ Кіріла та розірвати юридичні зв’язки з російською православною церквою, інформує міська рада у ФБ.
     
    Текст звернення внесли на розгляд чергового засідання дев’ятої сесії Кропивницької міської ради депутати МФО «Рівні можливості».
    У зверненні, зокрема, йдеться:
     
     «Сьогодні Україна переживає надзвичайно складні і трагічні події в своїй багатовіковій історії. На нашу землю прийшов ворог, керівництво країни-сусіда розв’язало жорстоку, криваву війну, метою якої було повалення конституційного режиму, анексування української території, знищення українців, як нації, знищення нашої національної свідомості, мови і культури.
      
     Сьогодні, як ніколи, українці від сходу до заходу, від півночі до півдня згуртовані і єдині у своєму бажанні відстояти своє право на волю, на свої конституційні свободи, свою національну та патріотичну ідею, свою мову, унітарність своєї держави. Суспільство прагне єднання і має чітке розуміння - хто сьогодні наш друг, а хто - запеклий ворог. В часи випробувань суспільство, як ніколи потребує віри - в світле майбутнє, в божий захист і благословіння на боротьбу. 
     
     Церква відіграє важливу роль в консолідації українців навколо єдиної національної визвольної ідеї. Вона не може стояти осторонь в той час, як увесь світ назвав і засудив дії нашого ворога і дії злочинного керівництва російської федерації. На жаль, російська православна церква (РПЦ) на чолі з її очільником Кірілом Гундяєвим виправдала і благословила війну проти України, вбивства її громадян і захисників, назвала цю криваву війну «священною», і сам Гундяєв благословив вище керівництво армії росіі на вбивства українців і руйнування нашої квітучої вільної держави.
     
     Ця людина не має нічого спільного з духовністю і вченням Христа, вона не несе в суспільство ідеї людяності і добра, а на вигоду злочинного політичного керівництва росії, веде брудну шовіністичну імперську пропаганду, виправдовуючи дії катів та убивць. Ця людина спаплюжила саму роль і місію духовного вчення, це диявол у рясі, який захопив православну церкву і нав’язує суспільству своєї країни сатанинські і сектантські ідеї смерті заради примарної ідеї підкорення світу одним божевільним президентом-диктатором.
     
     Позиція московського патріархату та персонально патріарха Кіріла є максимально людиноненависницькою у цій війні. Навіть в середньовічній історії важко знайти взірці такого безпрецедентного цинізму, як демонструє патріарх Кіріл, який своїми висловлюваннями, по суті благословив війська росії вбивати українців. Це означає, що представникам Московської патріархії не може мати жодного місця на українській землі. Через війну росії проти України, яку підтримує найвищий ієрарх московського патріархату, у нашому місті неможливе подальшого перебування в юрисдикції російського патріархату.
     
     У дипломатичному замовчуванні, починаючи з війни на Донбасі, УПЦ (МП) не називали росію агресором, виправдовуючись формулюванням «наші віруючі – по обидва боки конфлікту». Керівники конфесії також жодного разу відкрито не сказали, кого вважають відповідальним за розв’язання цього конфлікту, знову розпливчато говорячи про «сатанинські сили».
     З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну зазнали руйнувань вже щонайменше 116 споруд духовного значення, зокрема 91 православний храм. Зруйновані духовні споруди у 8 областях України: Київській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Луганській, Сумській, Харківській та Чернігівській. Як бачимо, прихід армії здичавілих московитів продемонстрував усьому світу свою «духовність»: вони виявилися звичайними безбожниками, тобто вбивцями, ґвалтівниками й мародерами, які знищують усе на своєму шляху, навіть церкви та духовні споруди. 
     Третій місяць, як Росія розпочала широкомасштабну активну фазу російсько-української війни, що триває з 2014 року, водночас у Кропивницькому продовжує діяти офіційна структура Російської православної церкви - це Українська православна церква (далі-УПЦ). Підтвердженням цьому є статут УПЦ, в якому зазначено, що УПЦ - самокерована частина Російської православної церкви (Московський патріархат - розділ 1. пункт 5).
     На офіційному сайті РПЦ Кіровоградська єпархія згадується, як частина Російської православної церкви. Посилання http://www.patriarchia.ru/db/text/340903.html. Підтвердженням цих слів є відсутність УПЦ в жодному з відомих диптихів - переліку канонічних церков, на відміну від ПЦУ. Також митрополит УПЦ Онуфрій не поминається жодною канонічною православною церквою, бо УПЦ є лише частиною Російської православної церкви. Констатуємо, що на сайті російської православної церкви Ви згадуєтеся, як священник РПЦ.
      Ми, як офіційні представники територіальної громади, занепокоєні, що у нашому місті існує група впливу, яка має зв’язки з ворожою РФ. Сьогодні це питання національної безпеки. 
     З метою консолідації українського народу закликаємо Вас не бути байдужими до ситуації, яка склалася сьогодні в Україні, й рішуче засудити дії окупанта, бо з нами правда і з нами Бог. Вимагаємо настоятелів та парафіян храмів Української православної церкви московського патріархату                                        м. Кропивницького розірвати всі юридичні зв’язки з російською православною церквою (московським патріархатом) і не бути дотичними до вбивць.
     Ми, депутати Кропивницької міської ради, представники Кропивницької територіальної громади  висловлюємо свою позицію та вимагаємо від Вас проявити свою проукраїнську позицію, як громадянина України та авторитетної людини з метою консолідації українського суспільства, недопущення антиукраїнської діяльності, запобігання колабораціонізму, спекуляції на віруваннях мешканців, вимагаємо:
    - публічно засудити дії Кіріла та окремих священнослужителів УПЦ в пособництві і благословенні агресора,
    - релігійним організаціям Української православної церкви (московського патріархату), що знаходяться у м. Кропивницькому, розірвати всі юридичні зв’язки з російською православною церквою (московським патріархатом), вжити необхідних заходів щодо зміни канонічного статусу церкви та виходу з московського патріархату».