"Ми роду українського". У Музеї мистецтв народжуються ткані ляльки (ФОТО)

  • 9 трав. 2022 15:55
  • 1345
    • Новина «Ми роду українського». У Музеї мистецтв народжуються ткані ляльки (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Музеї мистецтв, м. Кропивницький, розгорнули виставку килимарства під назвою "Ми роду українського". Її автором являється заслужена майстер народної творчості України Олександра Пренко, яка з молодості захоплюється килимарством. Майстриня своєю творчістю впроваджує традиції українського килимарства у сучасний світ, вона створює свої декоративні композиції, опираючись на творче надбання видатних майстрів.
     
     
    В експозиції представлені ляльки - наші предки періоду Трипільської культури, а також українці в гуцульських костюмах і національному вбранні Центральної України. Трипільці на своєму одязі вишивали символ землі та врожаю, який до того ж захищав людину від нечистої сили.
    Дві роботи демонструють яцичницьке народне свято Івана Купала, а також працю невтомного хлібороба на рідній землі.
     
     
    Сім’я майстрині до 1990 року мешкала в Дагестані, а потім переїхала до колишнього Кіровограду - на батьківщину своїх батьків.
    Пані Олександра являється автором розробки тканої ляльки. 
     
    Килими і гобелени зазвичай плоскі та прямокутні, а от об’ємної ляльки не існувало. У 2001 мисткиня розробила об’ємну ткану ляльку. Вони можуть бути як маленькими янголятками, так і ляльками висотою до 140 см. Авторка створила близько 32 видів маленьких сувенірних виробів килимарства. 
     
    Наразі у Музеї мистецтв триває кропітка робота над створенням триптиха, де будуть зображені дівчина у національному вбранні, козак та хата під солом’яною стріхою. Полотно висотою 240 см матиме назву "Руками переселенців". Над роботою працюють не лише Олександра Пренко та працівники музею, а і переселенці, які зараз мешкають у Кропивницькому. Тож кожен охочий може завітати до музею і долучитися до створення неповторного килима і вкласти в нього свою енергетику. Робота символізуватиме мирне щасливе життя українців на своїй землі. Для українських військових колектив музею плете янголів-охоронців та браслети в патріотичних кольорах.
     
    Художник-майстер з килимарства Олександра Іванівна дуже щаслива з того, що живе в Україні і саме у Кропивницькому: 
     
    - Якби я тут не жила, я би нізащо не вигадала таких тканих ляльок.
     
     
     
     
     
     
     
     
    Творчий колектив невтомно працює над створенням янголів для військових
     
     
    Долучились до плетіння гобелену і місцеві журналісти