МВС розпочало співпрацю з Amnesty International щодо фіксації та розслідування воєнних злочинів

  • 6 трав. 2022 12:01
  • 742
    • Новина МВС розпочало співпрацю з Amnesty International щодо фіксації та розслідування воєнних злочинів Ранкове місто. Кропивницький
     
    З першого дня війни органи МВС України працюють у посиленому режимі і максимально залучені як до оборони нашої країни, так і до фіксації наслідків воєнних злочинів і злочинів проти людяності, вчинених російськими окупантами, інформує Урядовий портал. 
     
    У цій роботі для українських правоохоронців дуже важливою є експертна підтримка партнерів, адже зараз усе робиться за для однієї спільної мети – задокументувати та верифікувати очевидні та жахливі порушення прав людини. 
     
    Учора відбулася зустріч представництва МВС України на чолі з заступницею Міністра внутрішніх справ України Катериною Павліченко з командою міжнародної правозахисної організації Amnesty International.
     
    Генеральна секретарка Agnes Callamard висловила солідарність з народом України та зазначила, що експерти Amnesty International взаємодіють з органами місцевої влади та Урядом України у розслідуванні воєнних злочинів, вчинених росією, для того, щоб про них дізнався увесь світ. За її словами, Amnesty International мають жорстку позицію щодо тих країн, які не готові висловити рішучий протест росії та вважають, що нейтралітет у питанні війни проти України доречний.
     
    Триває третій місяць війни, і станом на сьогодні вже відкрито 10 005 кримінальних проваджень, розпочатих слідчими Національної поліції України за фактами вчинення злочинів військовослужбовцями рф та їхніми пособниками. Деякі з них:
     
    469 кримінальних проваджень за ознаками колабораційної діяльності
     
    74 кримінальні провадження за фактами злочинів, пов’язаних із порушенням «зелених коридорів»
     
    15 кримінальних справ за фактами вчинення кримінальних правопорушень відносно представників ЗМІ та їхніх родичів