У Музеї мистецтв відкрилась віртуальна експозиція «Наступна зупинка «Дендропарк» (ФОТО)

  • 2 трав. 2022 16:17
  • 817
    • Новина У Музеї мистецтв відкрилась віртуальна експозиція «Наступна зупинка «Дендропарк» (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Дендропарк для нашого міста має особливе значення. Історія його створення починається у 1958 році в рамках реалізації тодішньої загальнодержавної програми з озеленення радянських міст, а з 1967 року він став відомий жителям та гостям міста як «Дендропарк», а офіційно «Парк 50-річчя Жовтня», що є віддзеркаленням тогочасної панівної ідеології та країни в цілому. З самого початку тут було висаджено понад 50 видів різноманітних дерев і чагарників, встановлені дитячі та ігрові атракціони. У 1972 році парк було віднесено до категорії парка-пам’ятника. Він став улюбленим місцем відпочинку для місцевих жителів та багаточисленних гостей міста, особливо в період з початку квітня до пізньої осені, милуючи око відвідувача різноманітними гіацинтами, крокусами, тюльпанами, зеленими кронами дерев. 
     
     
     
    Наразі це справжня туристична перлина України, відома далеко за її межами як «Маленька Голландія», оскільки стійка асоціація саме з цією країною змінила французький шарм парку, адже щороку там висаджують понад три мільйони різноманітних тюльпанів, кожен з яких – справжній витвір квіткового мистецтва. 
             
    Окрім цього парк став справжньою мистецькою лабораторією, де проводяться різноманітні заходи – концертні програми, конкурси, вікторини, виставки, майстер-класи.
    Тож не випадково він часто опиняється в центрі уваги наших майстрів пензля, кожен з яких розкриває своє бачення цього унікального явища, його природу, специфіку життєдіяльності, фонтанує певними емоціями, буянням фарб через участь у мистецьких акціях – пленерах. Художні пленери у Дендропарку розкривають не тільки творчу індивідуальність кожного художника, а дарують дивовижні твори, кожен з яких – живописна ода нашому улюбленому парку.
     
     
    У весняній експозиції презентовано мистецькі твори Володимира Плітіна «Тюльпани» (2010), Олександра Демиденка «Басейн» (2010), «Андрія Кадигроба «Дендропарк» (2012). Переглядаючи роботу Катерини Гусєвої «Дендропарк. Місце відпочинку» (2012) можна відзначити вдале поєднання кольорів, завдяки якому відчувається пробудження природи після довгої зимової сплячки та хочеться на повну вдихати свіже весняне повітря. Разом з твором Олександра Лозинського «Дендропарк» (2012) ми переносимося у безтурботне дитинство. На картині художник зобразив один із атракціонів і дуже реалістично передав кольори, навіть здається, що це світлина. У творі Андрія Кадигроба «Дендропарк» (2012) митець вдало грається з кольоровою гамою. І хатинка, яка зображена на другому плані, створює образ зовсім не міської метушні, а навпаки, тихого українського села. Також можна насолодитися спокійним надвечір’ям. Особливо символічною є картина завідуючого відділу Музею мистецтв  – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна», члена Національної спілки художників України Анатолія Кімнатного «Прогулянка» (2012-2019), на якій люди радісно насолоджуються мирними весняними хвилинами. Використана палітра кольорів на зображенні передає нам аромат тюльпанів та весняного повітря, а білі птахи як вісники добрих новин. 
     
    Гармонійне поєднання в експозиції «Наступна зупинка «Дендропарк» пейзажів створюють неймовірний світ весняних барв пробуджуючи спогади про прогулянки у період без повітряних тривог. А художники із залюбки продовжують творити та передавати на полотні неймовірну красу, яку незважаючи на вкрай складний час та військові дії в країні, неодмінно треба зберегти.
     
    КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»
           
    Куратор виставки - Ірина Лягул
     
     
     
     
     
    Анатолій Кімнатний