Кропивницький: Двадцятеро переселенців зі сходу України можуть опинитися на вулиці

  • 1 трав. 2022 12:27
  • 2559
    • Новина Кропивницький: Двадцятеро переселенців зі сходу України можуть опинитися на вулиці Ранкове місто. Кропивницький
     
    До редакції сайту "Ранкове місто" звернулися переселенці зі сходу України, які через збройну агресію РФ вимушені були полишити свої домівки та переїхати до Кропивницького.
     
    Протягом останніх двох місяців кропивницька громада надає тимчасовий прихисток біженцям, деякі з них зупинялися на одну ніч, а частина - обрала наше місто для тимчасового проживання. Для допомоги таким людям в обласному центрі створили штаб, який вирішує питання із розселенням. Зазвичай переселенців селять у гуртожитках, дитячих садочках та інших комунальних підприємствах. На допомогу місту в різних екстрених ситуаціях приходив і готель "Турист", наприклад, у 2020 році під час пандемії у його номерах у обсервації проживали громадяни, які повертались з-за кордону. А у лютому 2022 року тут мешкали люди, які постраждали від вибуху газу на Попова, 24. Міська рада в такому випадку повинна відшкодовувати кошти готелю "Турист", який являється приватним підприємством.
     
    Від самого початку широкомасштабного вторгнення московитів до України готель цілодобово приймав у себе громадян з північних та східних областей держави, надаючи тимчасовий прихисток сім’ям з дітьми та тваринами. До речі, це єдиний готель у Кропивницькому, який приймає переселенців з домашніми улюбленцями - на відміну від інших. До того ж "Турист" за власний кошт забезпечував повноцінним триразовим харчуванням сім’ї біженців. Невтомні кухарі зранку до ночі пекли хліб та пиріжки, готували перші та другі страви.
     
    Як розповідає т.в.о голови правління ПрАТ "Турист" Ірина Шевченко: 
     
    - Постійно у готелі мешкало від 38 до двадцяти осіб, а по 50-70 українців зупинялися на один день. Наразі підприємство опинилося у кризовій економічній ситуації, адже місцева влада пообіцяла укласти договір з готелем та відшкодувати гроші, які витрачаються на проживання і харчування вимушених переселенців. Та минуло два місяці, а Кіровоградська обласна військова адміністрація не поспішає розраховуватися з "Туристом", борг на сьогоднішній день складає 606 тисяч гривень.
    Радниця голови ОДА Галина Пастух відмовляє в укладанні договору та відшкодуванні грошей на проживання і харчування переселенців, пояснюючи це тим, що готель не являється комунальним підприємством. Хоча 24 лютого цього року місцева влада просила про допомогу з розселенням біженців і обіцяла все відшкодувати.
     
    В таких обставинах готель несе великі збитки, і керівництво вимушено виселити громадян з номерів, щоби налагодити свій бізнес та мати змогу сплачувати податки.  Готель опинився у критичному становищі і на грані банкрутства. У "Туриста" немає коштів розрахуватись за електроенергію і водопостачання.  Питання зарплат персоналу  і сплати податків під питанням.
     
    На сьогоднішній день 21 людина мешкає у доволі таки пристойних номерах вартістю 400 гривень за добу (є гаряча вода, холодильник та телевізор). Серед переселенців з Сум є сім’ї з дітьми і домашніми тваринами, а також студенти. Люди шукають собі житло, та зараз ціни на квартири стрімко поповзли вгору, і вони не в змозі оплатити такі кошти за житло. В обласному гуманітарному штабі переселенцям не відмовляють, але і не допомагають із розселенням. У результаті з 10 травня два десятки людей можуть просто опинитися на вулиці.
     
    У готелі є недорогі номери по типу гуртожитка, у яких мешкали вимушені переселенці у 2014 році, але зараз вони перебувають у неналежному стані, без ремонту та гарячої води. Та ж таки місцева влада обіцяла у якості повернення боргу виконати в цих кімнатах ремонт, та обіцянки так і лишились обіцянками.
     
    Тож сумчани звертаються до влади із проханням допомогти їм вирішити питання з житлом.
     
     
     
    Номери, у яких мешкають сумчани
     
     
    Кіт, який тікає від війни разом зі своїми господарями
     
     
     
     
    Кімнати, які потребують ремонту