Хворі на туберкульоз можуть отримати безоплатну медичну допомогу в будь-якому закладі

  • 28 квіт. 2022 11:17
  • 535
    • Новина Хворі на туберкульоз можуть отримати безоплатну медичну допомогу в будь-якому закладі Ранкове місто. Кропивницький
     
    Попри війну пацієнти з туберкульозом можуть отримати безоплатну медичну допомогу в будь-якому закладі, якій продовжує працювати. Пацієнт може розраховувати на діагностику та стаціонарне лікування, а також на видачу спеціального курсу ліків для терапії в домашніх умовах. То як отримати потрібну допомогу? 
     
    Довге перебування у сирих підвалах та сховищах разом з великою кількість людей може призвести до захворювання на туберкульоз. Бактерії туберкульозу можуть активізуватися при зниженні імунітету або ж людина може заразитися від тісного контакту з тим, хто вже хворіє. 
     
    Якщо ви підозрюєте у себе симптоми туберкульозу, а це: тривалий кашель понад 3 тижні, у мокротинні є сліди крові, біль у грудях, втрата апетиту та ваги, постійна втома — зверніться до лікаря-фтизіатра. 
    Якщо ви переїхали в більш безпечне місце і маєте продовжити лікування від туберкульозу у стаціонарі, то зверніться до найближчого фтизіатричного центру — там вам нададуть потрібний догляд і лікування. 
     
    Де знайти працюючий протитуберкульозний заклад та фтизіатра? 
     
    Адресу та контакти найближчих медзакладів надасть оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Деталі про роботу контакт-центру читайте тут: https://bit.ly/3LFPycn. 
     
    Перелік працюючих закладів також зібрав @Центр громадського здоров’я МОЗ України: https://bit.ly/3k24OnP. 
    Для того, щоб продовжити лікування від туберкульозу у домашніх умовах під наглядом спеціаліста первинки потрібно відновити контакт з вашим лікарем. Якщо ви його і підтримували, то поцікавтесь, як тепер отримувати допомогу. Якщо контакт втрачений або ви переїхали у більш безпечне місце, вам потрібно знайти нового сімейного лікаря, який допоможе відновити терапію та буде супроводжувати ваше лікування. 
    Раніше ми розповідали, як отримати допомогу сімейного лікаря, терапевта, педіатра у воєнний час: https://bit.ly/38SreWp. 
    Нагадуємо, що медична допомога пацієнтам з туберкульозом в Україні безоплатна. Всі заклади первинної ланки, які підписали договір з НСЗУ на пакет послуг «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», надають наступні безоплатні послуги: 
    контрольоване лікування, моніторинг, нагляд, психосоціальна підтримка хворих; 
    динамічне спостереження за станом пацієнта;
    організація забору біологічного матеріалу для подальшого дослідження в регіональному фтизіопульмонологічному центрі;
    визначення спільно з пацієнтом моделі лікування на підставі рекомендації лікаря-фтизіатра та лікарів інших спеціальностей у разі супутніх патологій;
    організація та забезпечення та зберігання протитуберкульозних препаратів. Їх сімейні лікарі отримуватимуть від фтизіопульмонологічних центрів. 
    Бережіть себе та продовжуйте піклуватися про власне здоров’я!