Як ідентифікують осіб російських військових, що чинять злочини в Україні

  • 26 квіт. 2022 17:14
  • 650
    • Новина Як ідентифікують осіб російських військових, що чинять злочини в Україні Ранкове місто. Кропивницький
     
    З початку війни відкрито понад 8 тисяч кримінальних проваджень щодо порушення законів та звичаїв війни, - Євгеній Єнін
     
    Понад 8 тисяч кримінальних проваджень щодо порушення законів та звичаїв війни відкрито з початку війни. Про це повідомив перший заступник Міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін час брифінгу в інформаційному агентстві Укрінформ.
     
    - З початку віиськовоі агресіі слідчі Національна поліція України розпочали понад 8 тисяч кримінальних проваджень за фактами вчинення на територіі Украіни злочинів віиськовослужбовцями зброиних сил росіиськоі федераціі та республіки білорусь. Затримано 152 особи, оголошено про підозру – 192», - сказав Євгеній Єнін.
     
    Перший заступник очільника МВС також зазначив, що для розшуку винних і притягнення їх до відповідальності та для належного документування воєнних злочинів, злочинів проти людяності, скоєних російською армією в Україні, працівники Нацполіції використовують новітні технології та сучасні передові практики відомих світових компаній, а також розроблені власними силами інформаційні системи та сервіси.
     
    - За допомогою унікального програмного забезпечення «Clearview AI» ми ідентифікуємо осіб російських військових, які були вбиті або потрапили в полон, перевіряємо людей на контрольно-пропускних пунктах та здійснюємо пошук зниклих безвісти. Хоч російська влада і заперечує присутність своїх військових-призовників на території України та відправляє їх без документів, ця технологія допомагає все ж ідентифікувати і таких. Щоб ідентифікувати людину, алгоритм програми порівнює її зображення зі знімками в базі даних, яка містить понад 10 млрд фото, - поінформував він.
     
    Також Євгеній Єнін додав, що наразі забезпечено функціонування понад 700 блокпостів, на яких несуть службу понад дві тисячі поліцеиських.
     
    «Розгорнуто діяльність 123 протидиверсійних груп, до яких залучено понад тисяча поліцейських. Вже викрито 86 ДРГ. Затримано майже 700 осіб», - сказав він.
     
    Також Євгеній Єнін зазначив, що завдяки посиленій роботі співробітників підрозділів МВС, святкові вихідні в Україні пройшли без провокацій.