Залишки освітніх субвенцій буде можливо спрямувати на підтримку громад під час воєнного стану

  • 28 бер. 2022 12:02
  • 544
    • Новина Залишки освітніх субвенцій буде можливо спрямувати на підтримку громад під час воєнного стану Ранкове місто. Кропивницький
     
    26 березня Уряд прийняв постанову, якою вніс зміни до порядків та умов надання освітньої субвенції і субвенції на підтримку осіб з особливими освітніми потребами, інформує Урядовий портал.
     
    Рішення прийнято для недопущення фінансових порушень і підтримки громад України в умовах воєнного стану.
     
    За інформацією Державної казначейської служби України, станом на 01.01.2022 на рахунках місцевих бюджетів було акумульовано 5,6 млрд грн невикористаних залишків коштів освітньої субвенції (+334,7 млн грн до 01.01.2021), а субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами - 204 млн гривень.
     
    Водночас станом на 01.02.2022 у місцевих бюджетах залишки освітньої субвенції вже становили 7 млрд грн, а субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами - 213 млн гривень.
     
    - Наразі у нас у пріоритеті захист суверенітету України на фоні повномасштабного вторгнення росії. Тому майже 6 млрд грн залишків освітньої субвенції, які були накопичені на рахунках місцевих бюджетів станом на 01.01.2022, можуть бути використані для захисту територіальної оборони, задоволення продовольчих потреб, евакуації населення з небезпечних територій у безпечні місця та їх облаштування. А головне – наближення нашої перемоги над агресором, - прокоментував рішення Уряду заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.
     
    Також за кошти зазначених освітніх субвенцій можна оплачувати інші заходи, спрямовані на підтримку цивільного населення в умовах воєнного стану.
     
    Крім того, Мінфін у мирний час провів аналітичну роботу для виявлення причин щорічного накопичення залишків освітньої субвенції. Адже важливо, щоб кошти не зберігались постійно на рахунках місцевих бюджетів, а використовувались на розвиток освіти, покращення її доступності та якості, тобто «працювали».
     
    Так, було з’ясовано, що частина залишків, акумульованих у місцевих бюджетах на початку року, - це утворені внаслідок виділення коштів Урядом наприкінці 2021 року на придбання шкільних автобусів, зокрема обладнаних місцями для дітей з особливими освітніми потребами, та створення належних санітарно-гігієнічних умов у приміщеннях закладів загальної середньої освіти.
     
    Обсяг залишків, за винятком «цільових», становить близько 80 % від загального обсягу, або близько 4,6 млрд гривень.
     
    За результатами аналізу використання коштів субвенції на приватні заклади загальної середньої освіти встановлено, що у 2021 році одержувачами освітньої субвенції стали 236 приватних шкіл, або 67 % від загальної кількості шкіл (325 шкіл). Касові видатки становили 325,2 млн грн, або 60,5 % від розрахункового обсягу субвенції (535,5 млн гривень).
     
    Найменші показники залучення приватних закладів загальної середньої освіти до використання коштів освітньої субвенції були у Харківській області – 14 з 26 шкіл, в Одеській області – 20 з 43 шкіл, у місті Києві – 62 зі 127 шкіл, у Рівненській області – 1 з 3 шкіл, оскільки відповідні приватні школи не подавали заявки на отримання коштів субвенції.
     
    Нагадаємо, за даними Державної казначейської служби, у 2021 році громади використали залишки коштів освітньої субвенції в сумі 4,7 млрд гривень.