Що потрібно знати про медичну допомогу при пологах в умовах воєнного стану

  • 25 бер. 2022 16:40
  • 766
    • Новина Що потрібно знати про медичну допомогу при пологах в умовах воєнного стану Ранкове місто. Кропивницький
     
    В умовах воєнного стану вагітна так само має право на вільний вибір пологового будинку серед тих, які уклали договір з НСЗУ на медичну допомогу при пологах та працюють, інформує у ФБ Перинатальний центр обласної лікарні м. Кропивницький.
     
     
    Понад 300 медичних закладів мають договір з Національною службою здоров’я за пакетом медичної допомоги при пологах. Найбільше таких лікарень на Львівщині - 22. На Одещині - 21. По 17 у Вінницькій, Дніпропетровській та Черкаській областях. 
     
    Якщо ви переїхали в інший населений пункт і не знаєте, де розташована лікарня з пологовим відділенням чи пологовий будинок, зателефонуйте на номер 16-77. Оператори контакт-центру НСЗУ працюють у робочі дні з 9.00 до 18.00 та допоможуть знайти найближчу лікарню.
     
    На пологи породіллі потрібно брати при можливості - посвідчення особи, обмінну карту, речі індивідуального користування для себе та дитини на час перебування у лікарні. Якщо жінка немає чогось з вказаного переліку - їй не відмовлять у наданні медичної допомоги. Жодних благодійних внесків не потрібно. Все необхідне - і ліки, і медичні вироби - входить у безоплатний пакет послуг. 
     
    Безоплатні пологи включають: 
    надання медичної допомоги при пологах черговою акушерською бригадою, зокрема партнерські пологи, плановий чи ургентний кесарський розтин у разі ускладнень, ведення ускладнених пологів;
    знеболення під час пологів, оперативних втручань та післяпологових процедур;
    моніторинг стану породіллі та дитини, усі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження, скринінг критичних вроджених вад серця, щеплення дитини за Календарем, харчування в стаціонарі;
    ліки з Нацпереліку та закуплені коштом інших програм. 
     
    Отримати медичну послугу безоплатно можна як без направлення - за самозверненням чи за доставленням бригадою екстреної медичної допомоги, так і маючи направлення.
     
    Радимо заздалегідь обрати та записати номер телефону пологового будинку, в якому плануєте народжувати. А також мати контакти територіальної оборони, представники якої допоможуть дістатись до лікарні під час комендантської години. Також після 37 тижня вагітності краще завжди тримати при собі посвідчення особи, обмінну карту вагітної, а також необхідні ліки й воду. Детальніші поради вагітним можна знайти тут https://bit.ly/36vr06E.