Програма “Доступні ліки” продовжує працювати в умовах воєнного стану

  • 25 бер. 2022 12:35
  • 623
    • Новина Програма “Доступні ліки” продовжує працювати в умовах воєнного стану Ранкове місто. Кропивницький
     
    Програма “Доступні ліки” продовжує діяти. Як і раніше, пацієнти, що потребують амбулаторного лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету першого/другого типу, нецукрового діабету, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії, можуть отримати лікарські засоби, що входять до програми, безоплатно або з невеликою доплатою. 
     
    Для забезпечення доступу пацієнтів до цих ліків на час війни були спрощені процедури їх отримання, а саме: 
     
    наразі пацієнти можуть отримувати “Доступні ліки” як за електронним, так і за паперовим рецептом. Отримати рецепт у паперовому вигляді можна у лікаря, який надає первинну медичну допомогу, незалежно від наявності декларації з ним; 
     
    всі пацієнти із цукровим діабетом, які мають рецепт (електронний чи паперовий), можуть отримувати інсулін без доплати. Це стосується всіх 47 препаратів інсуліну, що включені до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за Програмою медичних гарантій; 
     
    зважаючи на наявність/відсутність препаратів інсуліну, лікарям дозволяється, виписуючи паперові рецепти, зазначати не торгові назви препаратів, а наступні дані: інсулін людський генно-інженерний короткої чи середньої дії, аналог інсуліну ультракороткої дії, аналог інсуліну тривалої дії або комбіновані інсуліни; 
     
    рецепти на інсуліни виписуються щонайменше на місяць у період воєнного стану; 
     
    рецепт пацієнту на “Доступні ліки” та інсулін можуть виписувати: 
     
    при серцево-судинних захворюваннях, цукровому діабету II типу, бронхіальній астмі – лікарі, які надають первинну медичну допомогу, тобто сімейний лікар, терапевт або педіатр. 
     
    на препарати інсуліну та препарати для лікування нецукрового діабету – лікарі за спеціальностями “Ендокринологія”, “Дитяча ендокринологія” і лікарі, які надають первинну медичну допомогу (тільки на основі призначення лікаря-ендокринолога). 
     
    на лікарські засоби при розладах психіки та поведінки – лікарі за спеціальностями “Психіатрія”, “Дитяча психіатрія”; 
        
    для лікування епілепсії – лікарі за спеціальностями “Психіатрія”, “Дитяча психіатрія”, “Неврологія”, “Дитяча неврологія”. 
     
    У випадку, коли лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я, – він створить електронний рецепт й номер рецепту та код підтвердження надійдуть на телефон пацієнта. У разі відсутності доступу до електронної системи охорони здоров’я, – лікар випише паперовий рецепт, поставивши свій підпис та печатку. 
     
    Аптеки, які відпускають “Доступні ліки” та інсулін за договором з НСЗУ, приймають і паперові, і електронні рецепти. 
     
    Актуальний перелік аптек, що працюють у програмі, можна знайти у таблиці за https://bit.ly/3BZJqYz посиланням. Також рекомендуємо відстежувати інформацію про роботу аптек на офіційних мережах органів місцевого самоврядування. 
     
    Що стосується аптек, в яких наявні препарати інсуліну, їхній перелік . Також аптеки з інсуліном можна знайти за допомогою сервісу  Tabletki.ua
     
    Крім того, можна зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 й уточнити в оператора місцезнаходження аптек, які працюють у програмі “Доступні ліки”, у вашому населеному пункті. 
     
    Пресслужба Міністерства охорони здоров'я