Бібліотека Чижевського запрошує кропивничан та гостей Кропивницького відвідати книжкові виставки

  • 25 бер. 2022 10:29
  • 1074
    • Новина Бібліотека Чижевського запрошує кропивничан та гостей Кропивницького відвідати книжкові виставки Ранкове місто. Кропивницький
     
    Книжкові новинки: від досліджень до фантастики
     
    Бібліотека Чижевського запрошує кропивничан та гостей нашого міста відвідати книжкові виставки, які для них підготували бібліотекарі. Сьогодні, під час війни, дуже важливо, щоб у кожного з нас дух був стійким, мозок - холодним, а серце - гарячим. Книга – надійний друг, який завжди поруч, у будь-якому місті і у будь-який час.
     
    Відділ обслуговування користувачів запрошує до перегляду виставки «Книжкові новинки для вас». До уваги читачів, наприклад, книга Оксани Климончук «Любомир Гузар» із серії «Знамениті українці». Його за життя визнали великим, проте немає такого мірила, яким би можна було осягнути вплив Блаженнійшого Любомира на порозуміння між християнами, на самоусвідомлення українського суспільства, зрештою, на ті події кінця ХХ – початку ХХІ століття, що створили сучасну Україну.
     
    Читали або слухали світовий бестселер Ювала Ноя Харарі «Людина розумна: Коротка історія людства»? Тепер вона є у вигляді графічної серії, в якій історія людства щедро присмачена дотепами, гумором і яскравими персонажами.
     
    У книзі «Таємне життя розуму» її автор - Маріано Сігман - розкриває таємничі процеси, що відбуваються у мозку і визначають, як ми навчаємося, мислимо, відчуваємо і мріємо.
     
    Як ніколи актуальною є книга «Європа на роздоріжжі», в якій відомий чеський інтелектуал Станіслав Комарек міркує про загальну кризу, до якої наблизилось європейське суспільство і яка залишається непоміченою, маскуючись під фінансову і демографічну.
     
    Рекомендуємо для прочитання також книгу відомого українського науковця, нашого земляка Сергія Пєткова «Князь Святосла», якщо, звісно, ви не боїтеся відкривати і викривати. Ця книга-експедиція надає змогу читачу самому стати дослідником і першовідкривачем стародавніх таємниць.
     
    В книзі «Іван Котляревський: між імперією та Україною» Петро Кралюк розглядає творчу біографію письменника в контексті української історії XVII-XVIII століть, як продовження давньої української літературної традиції.
     
    Фентезі представлена на виставці серією романів Террі Пратчетта «Глиняні ноги», «Вільна малолюдці», «Ерік» та «Крадій часу», наукова фантастика – книгою «3001: Остання Одіссея» Артура Кларка, детективи - «Чому не Еванс?» Агати Крісті, автобіографії - романом «Свято, яке завжди з тобою» Ґемінґвея. А можна насолодитися Овідієвими «Ліками від кохання».
     
    Збірку «Лети або тремти» редагував сам Стівен Кінг, тож в її історіях є ґремліни, невидимі чудовиська, літаки-привиди і ще купа всього, що змусить відчути клаустрофобію, жах, безсилля… Навіть якщо ви в безпеці на землі, вам все одно захочеться надійно і міцно пристебнутися.
     
    «Вгору сходами, що ведуть униз» Бела Кауфмана варто взяти в руки лише тому, що написаний роман у формі папірців, нібито знайдених у сміттєвому кошику, переписок на шкільній дошці, уривків щоденника, безглуздих директив, світів і планів уроків. Вчителька-ідеалістка прагне змінити життя своїх учнів, та чи готові вони сприйняти її допомогу?
     
    За Кауфманом радимо взятися за роман Саллі Руні «Нормальні люди». Книга написана не менш незвично: починаючи від того, що треба розбиратись де діалог, а де авторський текст, до того, що читач якби перестрибує з миті у мить по тому – чотири місяці по тому, шість тижнів по тому, п’ять хвилин по тому… А в центрі уваги Маріанна і Коннелл, її саморуйнація, його депресія та прагнення бути нормальними. Чи вийшло в них це і чи варто було взагалі…
     
    Ці та інші книги, представлені на виставці, книгозбірні надіслав Український інститут книги.
     
    Приходьте і читайте. Бібліотека Чижевського запрошує!