Україна. Ситуація в енергетиці станом на 22 березня

  • 23 бер. 2022 16:16
  • 693
    • Новина Україна. Ситуація в енергетиці станом на 22 березня Ранкове місто. Кропивницький
     
    Головне:
     
    Фахівцям АТ "Харківгаз" вдалося частково відновити газопостачання в місті Ізюм.
    40 газорозподільних станцій зупинено через пошкодження мереж обл- та міськгазів та/або активні бойові дії
    Французька нафтогазова компанія TotalEnergies заявила, що вирішила відмовитися від російської нафти
     
    Стабільність інфраструктури
     
    Українська енергосистема вже тиждень працює спільно з європейською.
    Частота в мережі тримається на рівні 50 Гц.
    Рівень споживання електроенергії стабільний.
    Всі види електростанцій працюють в мережі.
    Електроенергії виробляється достатньо, щоб забезпечити потреби населення, військових, лікарень, комунальних підприємств та інших споживачів.
    За минулу добу електропостачання відновлено понад 55,8 тисячам абонентів.
    Зокрема, у Донецькій області - майже 24 тисячам, у Київській - майже 13 тисячам, у Харківській - 7 тисячам, у Запорізькій - 6,5 тисячам, у Сумській - понад 3,5 тисячам, у Миколаївській - понад 1,7 тисячі споживачів.
    Заживлено лінії електропередачі у Херсонській області. Посилено надійність електропостачання Києва.
    Станом на 22 березня залишались знеструмленими понад 1318 населених пунктів, загалом понад 865 тисяч споживачів. Без газопостачання залишаються понад 291 тисяча споживачів.
    Діючі атомні електростанції України стабільно виробляють електричну енергію. Їхня сумарна поточна потужність забезпечує необхідні обсяги електроенергії для потреб країни.
    Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках атомних станцій і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.
    Споживачі ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” за добу скоротили використання природного газу на 6% — до 79 млн куб. м через потепління.
    Оператор ГТС України протранспортував 93,5 млн куб. м природного газу для української інфраструктури та споживачів. Компанія оперативно реагує на ризики забезпечення надійного газопостачання та у разі необхідності змінює маршрути транспортування газу у координації з облгазами.
    Продовжується відновлення інфраструктури, що була пошкоджена внаслідок боїв. За попередню добу проведені вогневі роботи на магістральному газогоні Луганськ - Лисичанськ - Рубіжне.
    40 газорозподільних станцій зупинено через пошкодження мереж обл- та міськгазів та/або активні бойові дії.
    Фахівцям АТ "Харківгаз" вдалося частково відновити газопостачання в місті Ізюм. Завдяки зусиллям газовиків відновлено роботу одного з газорозподільних пунктів. Тому сьогодні у 2 000 домівок на Ізюмщині знову отримали газ.
    Співробітники АТ "Дніпропетровськгаз" разом з місцевою ОТГ здійснили складний ремонт і відновили газопостачання для більше ніж 350 побутових споживачів. В Запорізькій області газовики повернули газ одразу для 150 споживачів.
    Загалом, за добу 21 березня газовикам вдалося відновити доставку газу до 3260 домогосподарств в Харківській, Миколаївській і Житомирській областях. З початку війни російські окупанти позбавили газу майже 280 000 домогосподарств по всій Україні.
     
     
    Міжнародний вимір та санкції
     
    Французька нафтогазова компанія TotalEnergies заявила, що вирішила відмовитися від російської нафти після завершення чинних контрактів. Компанія зазначила, що не керує нафтогазовими родовищами чи заводами скрапленого газу. Вона володіє тільки міноритарними частками у низці недержавних російських компаній: Новатек (19,4%), Ямал СПГ (20%), Арктик СПГ 2 (10%), ТерНєфтєГаз (49%). Також їй належить 20%-ва частка у спільному підприємстві на Харьягінському нафтовому родовищі, яким керує російська Зарубєжнєфть. TotalEnergies заявила, що ініціювала поступове призупинення діяльності в Росії, але продати свої частки не може через санкції та російське законодавство.
     
    За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Укргідроенерго, Нафтогаз