В Україні достатні запаси минулорічного продовольства і всі плани посівної будуть виконані

  • 18 бер. 2022 12:15
  • 733
    • Новина В Україні достатні запаси минулорічного продовольства і всі плани посівної будуть виконані Ранкове місто. Кропивницький
     
    - Я більш ніж впевнений, що ми виконаємо питання продовольчої безпеки, – Роман Лещенко.
     
    Під час участі у телемарафоні 16 березня Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко розповів про кроки Міністерства та влади в Україні для підтримки посівної кампанії–2022 та недопущення продовольчої кризи, інформує Урядовий портал. 
     
    Зокрема, про врегулюванню цін на паливо в Україні Міністр зазначив, що Верховна Рада України підтримала законопроект Уряду про скасування усіх акцизів на паливо в нашій державі та понизила ставку ПДВ до 7 %. Крім того, Уряд сьогодні ухвалив рішення щодо вимог до класу палива Євро-5 та Євро-4 з метою розширення питомої ваги імпорту дизпалива в першу чергу для сільськогосподарських потреб.
     
    - Також для підтримки аграріїв Уряд запроваджує максимальну дерегуляцію та спрощення усіх механізмів, пов’язаних із постачанням пестицидів. Ми врегулювали питання мобілізації, забезпечення усіма необхідними засобами, скасували обов’язкову реєстрацію сільгосптехніки. Запровадили програму кредитної ставки до 0 % на поповнення оборотних коштів на піврічний період через компенсацію державними та комерційними банками відповідної відсоткової ставки. Для цього передбачено 25 млрд грн у Фонді часткового гарантування кредитів, – пояснив Роман Лещенко. 
     
    Стосовно загрози продовольчої кризи в світі у зв’язку з війною в Україні, то Роман Лещенко зазначив, що українські аграрії будуть засівати всі землі, які лише можна засіяти на підконтрольних територіях і в межах безпеки.  
     
    - Мова не йде тільки про Західну Україну, мова йде про Центральну Україну і Південну. Аграрії – це дуже мужні, сильні і вольові люди, які навіть на окупованих територіях під прапором України йдуть в поля і сіють. Я більш ніж впевнений, що ми вирішимо питання продовольчої безпеки. Безумовно, Україна є гарантом для понад 400 млн людей по всьому світу з точки зору продовольства, але зараз для нас основний критерій – це забезпечення продовольством безпосередньо українського народу, – додав Міністр.  
     
    Міністр також прокоментував можливе здорожчання продуктів в Україні.
     
    Після переходу української економіки до військового режиму було задіяно більше 300 підприємств харчової промисловості, які працюють на держзамовлення. Тобто, держава замовляє продовольство, а підприємці постачають його в торгові мережі. 
     
    Відбулося спрощення системи оподаткування – 2 % від обороту. 
     
    На митниці будуть спрощені усі бар’єри для імпорту та експорту.   
     
    Сільгосптоваровиробники мають доступ до пільгового кредитування і держзамовлення. 
     
    Усі наявні запаси ресурсів йдуть на задоволення потреб населення України. 
     
    Роман Лещенко також додав, що в Україні достатні запаси минулорічного продовольства і всі плани посівної будуть виконані. Ситуація з експортом залежатиме від воєнно-політичної ситуації, доступу до портової інфраструктури, можливості використовувати залізничні шляхи тощо.