Кропивницький: Бібліотека Чижевського відзначила день народження

  • 18 лют. 2022 09:30
  • 974
    • Новина Кропивницький: Бібліотека Чижевського відзначила день народження Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому відзначила день народження найбільша бібліотека області.
     
    Днями виповнилося 123 роки з дня заснування Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського. З цієї нагоди до головної книгозбірні Кіровоградщини завітали її друзі та партнери.
     
    - Сьогодні бібліотека не просто книгозбірня, а центр спілкування, навчання, центр інформації, діджиталізації, центр дозвілля і методичний центр для 566 бібліотек області, - звернулася з вітальним словом до присутніх директорка бібліотеки, заслужений працівник культури Валентина Животовська.
     
    - Наскільки легко нинішнім студентам прийти в сучасну, цікаву бібліотеку, наскільки просто в ній працювати, - зазначила директорка Державного архіву Кіровоградської області Лілія Маренець, згадуючи свої студентські роки, та додала, що кожного дня в якомусь відділі книгозбірні проходить чудовий цікавий захід.
     
    З вдячністю згадуючи бібліотекарів, які йому допомагали під час навчання, доктор філологічних наук, професор Центральноукраїнського державного педуніверситету імені В.Винниченка, член НСПУ Сергій Михида: 
     
    - Бібліотека – це люди з особливою прихильністю до відвідувачів. Які б заходи не проходили в бібліотеці – це частинка духовного дискурсу міста Кропивницького, частинка духовного дискурсу нас усіх. Тут народжувалися доктори наук, професори, кандидати і доценти закладів вищої освіти, звідси пішло дуже багато хороших вчителів. І в цьому велика місія бібліотеки, тому що народження вчителя – це народження майбутнього держави.
     
    - Для мене бібліотека Чижевського це не просто книгозбірня. Ви подивіться: сюди – художники, сюди - фотохудожники, тут курси, де можна вивчити польську, англійську, за комп’ютером працювати і так далі. Це сьогодні культурно-освітній центр міста. Це те, чого насправді не вистачає нам, - розповів заслужений журналіст України, член НСПУ Валерій М’ятович, який у день народження
    книгозбірні відзначав свій ювілей.
     
     
     
    - Рей Бредбері говорив, що він свою освіту отримав у бібліотеках. Я думаю, що більшість присутніх тут отримали свою освіту у стінах книгозбірні. Зрештою бібліотека зробила нас тими, якими ми є сьогодні. Пишаюсь, що ви є такими сучасними, такими креативними, і всі підходи, які ви втілюєте сьогодні в діяльності бібліотеки, свідчать про те, що бібліотека давно вже перестала існувати в тому вигляді, в якому традиційно ми звикли її уявляти. Сьогодні бібліотека стала відображенням сучасного світу, стала тим, що потребує сучасна людина, - привітала бібліотеку голова обласного осередку Національної спілки письменників України Надія Гармазій.
     
    Добрі слова та вдячність за спільні проєкти в адресу книгозбірні лунали від представників обласних осередків національних спілок України, друзів і колег з Музею мистецтв, Обласного краєзнавчого музею, літературного об’єднання «Парус», Регіонального центру наукових досліджень з історії України та підготовки історико-краєзнавчих видань, бібліотек міста.
     
    Учасники заходу оглянули виставки рідкісних книг «Сторінками історії бібліотеки», випусків газети «Єлисавет», архівних документів «Особистості в історії Єлисаветградської громадської бібліотеки» та нових видань від Українського інституту книги.