Кропивницький: У світ вийшла збірка поезій Ольги Застеби "Жовті листочки"

  • 15 лют. 2022 13:00
  • 2012
    • Новина Кропивницький: У світ вийшла збірка поезій Ольги Застеби «Жовті листочки» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Учора, 14 лютого, у Кропивницькому у Музеї мистецтв місцева письменниця та поетеса Ольга Застеба представила свою першу друковану збірку поезій "Жовті листочки".  
     
    На творчий вечір талановитої поетеси завітали її рідні та земляки, друзі, колеги по перу та прихильники її творчості. Привітати  Ольгу Застебу прийшли начальниця Управління культури міської ради Анна Назарець та заступник начальника-начальник відділу аналітичної та організаційної роботи  Управління комунікацій з громадськістю та інформаційної діяльності Кіровоградської ОДА Наталія Кириченко, а також директорка видавництва "Імідж" Тамара Сміляк.
     
    Протягом багатьох років Ольга писала вірші та публікувала їх у ФБ, та згодом зародилася думка надрукувати їх у збірці. У минулому році у стінах музею поетеса представила свої твори та поділилася своїми мріями про друк книги, на що кропивницька спільнота радо відгукнулася. Завдяки Управлінню культури міської ради, обласній раді та небайдужим містянам вдалося випустити у світ збірку поезій "Жовті листочки".
     
     
    На першій сторінці видання розміщена світлина авторки, яку зробила місцева фотографиня Мирослава Липа, яка привітала поетесу з виходом книги та побажала їй випускати у світ ще не одну збірку своїх творів.
     
    Над виходом книги працювало багато людей, адже потрібно було підібрати і ілюстрації до віршів, і фото до обкладинки збірки. Допомагала Ользі у цьому старший науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Музею мистецтв Леся Нестройна-Шевченко. Адже дуже важливо, щоб читачі, споглядаючи на ілюстрації, відчули душу і серце авторки віршів. У книзі присутні графічні твори шести художників, двоє з яких завітали на творчу зустріч з Ольгою Застебою.
     
    Ольга родом з села Червона Кам’янка, що на Олександрійщині, з родини філологів, дівчина ще з дитинства пробувала писати вірші. Тож на творчий вечір Ольги приїхали і її земляки, які шанують та люблять її творчість, а директор сільської школи Олександр Олександрович запросив пані Ольгу до свого закладу, аби діти мали змогу познайомитися зі своєю талановитою землячкою.
     
    Ольга є героїнею численних публікацій, адже вона у 2019 році на мистецькому фестивалі Кропфест стала переможницею проєкту "Герої серед нас" за свою внутрішню відвагу. Десять років тому їй поставили діагноз: розсіяний склероз, вона майже не пересувається без сторонньої допомоги. Простір Ольги обмежений квартирою і подвір’ям її будинку. Але поетеса не впадає в депресію і не скиглить, щодня виходить на так звану прогулянку, де на неї чекають коти та птахи, веде свій блог. Не дивлячись на хворобу, Ольга заробляє собі на життя, плетучі мереживні палантини та створюючи вірші.